Home Biznis Jesu li zapadne kompanije zaista napustile rusko tržište?

Jesu li zapadne kompanije zaista napustile rusko tržište?

215
0

Mercedes-Benz je prošlog tjedna postao posljednja zapadna kompanija koja je objavila da je rasprodala svoju imovinu u Rusiji – uključujući svoju tvornicu izvan Moskve – budući da međunarodne marke i dalje osjećaju posljedice rata u Ukrajini, strane kompanije ne mogu lako poslovati u Rusiji zbog ekonomskih sankcija i javnog mnijenja.

Mercedes je treći automobilski div s tvornicom u Rusiji koji je napustio zemlju od veljače, nakon izlaska automobilskih divova Renaulta i Nissana, koji su svoje ukupne gubitke u Rusiji procijenili na vrtoglavih 3 milijarde dolara. Obje tvrtke prodale su svoju rusku imovinu za simbolične iznose i smanjile gubitke, pri čemu je cjelokupna Renaultova ruska infrastruktura tvrtki zaradila samo dvije rublje, a Nissan je zaradio jedan jedini euro za svoju tvornicu.

Neobična klauzula u njihovim sporazumima o izlasku omogućuje i Renaultu i Nissanu da otkupe svoju rusku imovinu u sljedećih šest godina, međutim, obvezujući ih da nadoknade privremenom vlasniku samo sva ulaganja uložena od 2022. Zanimljivo, Nissan nastavlja plaćati plaće svojim ruskim zaposlenicima za iduću godinu, unatoč tome što za to ne postoji zakonska obveza.

Ove činjenice sugeriraju da je prividan izlazak obiju kompanija iz Rusije često simboličan, pri čemu su obje tvrtke optimistične da će sankcije biti ukinute u jednom trenutku u sljedećih nekoliko godina, što će im omogućiti nesmetan ponovni ulazak na rusko tržište. Čini se da je Nissan još optimističniji od Renaulta, držeći svoje osoblje cijelu godinu kako bi izbjegao ponovno zapošljavanje ispočetka kada se vrati.

Kreativna rješenja osmišljena kako bi omogućila velikim robnim markama da ponovno uspostave svoju prisutnost u Rusiji nisu ograničena na automobilsku industriju. Modni trgovac Zara smislio je vrlo jednostavno rješenje, najavivši u ožujku da zatvara svoje dućane u Rusiji, ali ih zatim ponovno otvara u listopadu pod imenom svog libanonskog primatelja franšize, grupe Daher.

Proizvođač sportske obuće Reebok zauzeo je sličan pristup, najavivši obustavu svog poslovanja u Rusiji, prebacivši svoje poslovanje na tursku holding tvrtku i rebrendirajući svoja ruska prodajna mjesta u Sneaker Box. Isto tako, Coca-Cola – poznati zapadni brend – nije u potpunosti nestala ni iz ruskih trgovina, unatoč povlačenju tvrtke iz Rusije. Coca-Cola se sada u Rusiji prodaje kao Kind Cola (Dobraya Kola), a Sprite i Fanta također su dobili nova imena na ruskom tržištu, a sve tri se i dalje proizvode u 10 Coca-Colinih ruskih tvornica.

Doduše, nisu se sve zapadne tvrtke rebrendirale, niti su sve uspjele pronaći kupca za svoju imovinu. Švedski gigant namještaja IKEA jedan je takav slučaj, zatvorivši svoje četiri tvornice i 17 trgovina diljem Rusije u ožujku, ostavljajući trgovine praznima i stvarajući nestašicu namještaja u cijeloj zemlji koju ruski proizvođači nisu mogli popuniti.

U drugim slučajevima, postojeće ruske tvrtke požurile su apsorbirati imovinu i infrastrukturu svojih nekadašnjih stranih konkurenata. Od lipnja je 847 ruskih restorana McDonald’sa preimenovano u Vkusno – i Tochka (Ukusno i točka) od strane sibirskog biznismena Alexandera Govora, koji je uspio steći imovinu odlazećeg američkog diva po cijeni “daleko ispod tržišne vrijednosti”, ali opet, dajući McDonald’su mogućnost otkupa lanca u sljedećih šest godina, navodi Kommersant.

A. Govor je već vodio 27 McDonald’sovih franšiza u Rusiji, gdje se nije mnogo toga promijenilo. Preimenovao je neke namirnice, izbacio “Mc” iz imena i uklonio nekoliko stavki s jelovnika, uključujući krumpiriće koji su bili uzozni. Izvještaji o rastu cijena i padu kvalitete vjerojatno neće utjecati na prodaju, budući da je kvaliteta važna samo ako postoji konkurencija, a u mnogim ruskim gradovima McDonald’s – odnosno Vkusno I tochka – ne postoji.

Potpuno ista stvar dogodila se sa Starbucksom. U svibnju je kompanija objavila da napušta Rusiju, ali do srpnja se pokazalo da je rusko poslovanje lanca kupila skupina investitora, uključujući pro-Putinski ruski reper Timati. Starbucks je postao Stars Coffee, a jedina očita razlika između njih je logotip nasljednika brenda, koji umjesto Starbucksove sirene sada prikazuje ženu koja nosi tradicionalno rusko pokrivalo za glavu.

U nekim su slučajevima sankcije samo uzrokovale štetu zapadnim tvrtkama, dok su svojim ruskim konkurentima donijele veliku korist. U listopadu, Yum! Brands je prodao svojih 70 ruskih KFC restorana i franšizna prava KFC-a za zemlju ruskoj tvrtki Food Service za 1,3 milijarde rubalja (21 milijun dolara). Novi vlasnici rebrendirali su KFC u Rusiji u Rostic’s, poznati ruski brend brze hrane. Međutim, s obzirom da Yum! Brands je prošle godine u Rusiji ostvario dobit od 39 milijuna dolara, odluka da proda svoje poslovanje u zemlji po tako niskoj cijeni nije puno bolja od prodaje za jedan simboličan euro.

U proljeće su zapadni ekonomisti predviđali pad ruskog BDP-a između 8-11%. Danas se predviđa pad od samo 3,5-4,5%. Iako to sigurno nije rast, daleko je od krize i definitivno neće dovesti do kraja rata u Ukrajini.

Možda je glavna pogrešna procjena na Zapadu ta što, za razliku od sankcija usmjerenih na određene sektore, široke trgovinske i financijske sankcije više ne mogu imati željeni učinak u globaliziranom gospodarstvu. Jednostavno ima previše ruta za prijenos robe i novca, a onih koji će profitirati od sankcija je previše.

Primjer za to je kontinuirano preživljavanje brutalnih režima u Iranu i Sjevernoj Koreji, koji su desetljećima bili pod zapadnim sankcijama, a nijedan od njih ne pokazuje nikakve znakove skorog kolapsa. Da bi zapadne sankcije Rusiji imale željeni učinak, moraju se preispitati i primjenjivati ​​učinkovitije.

Previous articleU Sjedinjenim Državama se održavaju izbori o sredini mandata
Next articleSrpski mediji pišu da se Soraja Vučelić bori za život nakon stravične nesreće u Albaniji, prebačena je u Zagreb

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here