Home Vijesti Ježić: HDZ mi je dao 300.000 eura da im iz Švicarske uplatim...

Ježić: HDZ mi je dao 300.000 eura da im iz Švicarske uplatim BMW

3115
0

O tome kako se za tadašnjeg predsjednika HDZ-a i hrvatske Vlade, Ivu Sanadera kupovao BMW vrijedan 300.000 eura, u nastavku suđenja u ‘aferi Fimi media’ svjedočio je poduzetnik Robert Ježić. Posvjedočio je kako je automobil kupljen uplatom s Ježićevog računa u Švicarskoj, a na inzistiranje samog Sanadera.

Za pomoć oko kupnje skupocjenog BMW-a Robertu Ježiću su se, kako je rekao na Županijskom sudom u Zagrebu, obratili tadašnji HDZ-ov rizničar Mladen Barišić i Franjo Tomić, vlasnik tvrtke Tomić&Co. Rečeno je kako treba sudjelovati u organiziranju uplate za vozilo koje je naručeno već ranije za predsjednika stranke i Vlade, Ivu Sanadera, pa je od Tomića preuzeo račun koji je glasio na ime HDZ u iznosu nešto većem od 300.000 eura.

Novac je, kako je rekao, preuzeo u prostorijama Carinske uprave od Mladena Barišića te ga nakon nekoliko dana uplatio s računa u Švicarskoj, a po detaljima i uputama iz fakture koju mu je predao Tomić. Priznao je kako je ‘hrvatski novac’ koji je uzeo od Barišića ostao kod njega, a novac za automobil platio je sa svog švicarskog računa.

‘Na jednom ručku u Baltazaru Barišić i Tomić su inzistirali da se zbog osjetljive političke i sigurnosne situacije uplata izvrši iz inozemstva, a kako živim u inozemstvu trebalo je to brzo biti izvedeno i vozilo, koje je već spremno, plati čim moguće ranije’, prisjetio se Ježić.

Tvrdi i kako je to ‘u početku odbio’, no navodno ga je ‘Sanader pozvao u tri navrata u stranku’. Rekao je kako mu je ‘dva puta sugerirao da se to pokuša napraviti, a treći put je to bilo vrlo odrješito, gotovo naloženo’.

‘Nakon medijskih napisa o tome da je vozilo već plaćeno, zajedno s odvjetnikom kontaktirao sam BMW i tražili da se novac vrati, no rečeno nam je da nemam nikakvo formalno pravo, jer nisam kupac. Iako je predlagana gotovinska uplata, Tomić je rekao kako je to već jednom učinjeno i da ne bi tako radio. Kad bi se plaćalo iz Hrvatske možda to nekome nije odgovaralo, pa nisam išao toliko daleko da pita zašto nije s računa HDZ-a to plaćeno’, posvjedočio je Ježić.

Prvooptuženi Ivo Sanader iznio je primjedbe na istinitost dokaza svjedoka Ježića, rekavši kako je ‘različit nego u istrazi’. ‘Svjedok je nevjerodostojan. Nisam ga pozivao u pogledu BMW-a, niti sam imao pojma kako će se realizirati kupnja ili vršio bilo kakav pritisak’, rekao je Sanader.(tportal)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here