Home Vijesti Jovanović o dobnom sastavu HAZU-a: Gledajte, lani nam je umrlo 20 akademika…

Jovanović o dobnom sastavu HAZU-a: Gledajte, lani nam je umrlo 20 akademika…

1517
1

‘Htio sam samo reći da sam uvjeren kako su podmlađivanje članstva i povećavanje udjela vlastitih prihoda rješenja na istome tragu’, kaže nam ministar znanosti Željko Jovanović, naglašavajući kako ne želi novi sukob, ovaj puta, zbog vremešnosti članova HAZU-a.


Željko Jovanović

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović nevoljko se upustio u nastavak priče o dobi članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, jer kaže da od početka mandata stalno upada u rasprave.

No, ipak nam je dao na komentar izjava Ivana Aralice, koji tvrdi da “ministar valja gluposti” kada govori o prosjeku godina članova HAZU-a i dovodi to u vezu s njihovim javnim djelovanjem.

“Ja sam u svom očitovanju na izvješće HAZU-a za 2010. godinu, bez namjere da polemiziram, a kamoli da podcjenjujem bilo kojeg člana Akademije, kazao da se treba razmisliti o prosjeku godina članova koji je trenutno 75,5”, kazao je Jovanović za Danas.hr.

“Gledajte, lani nam je umrlo 20 članova HAZU-a i ja se apsolutno slažem s onima koji smatraju da godine nisu presudne za članstvo u akademiji, jer imamo sjajne znanstvenike, koji su članovi raznih svjetskih akademija i znanstvenih udruženja, poput Nenada Bana i Ivana Đikića. Oni imaju samo 45 godina, a vrsni su znanstvenici”, kaže Jovanović.

Naglašava da je prijedlog o “reviziji” prosjeka godina u HAZU-u iznio zbog dva osnovna argumenta.

“Prvo, volio bih da naši akademici pogledaju koji je prosjek godina u srodnoj akademiji u Francuskoj. Ja ne znam koliki je točno, ali znam sigurno da nije 75,5. Drugo, HAZU ima godišnje prihode od 74 milijuna kuna, a udio vlastitih prihoda u tom iznosu je samo pet posto. Htio sam samo reći da sam uvjeren kako su podmlađivanje članstva i povećavanje udjela vlastitih prihoda rješenja na istome tragu”, zaključuje Jovanović.

Previous articleOd večeras maškare vladaju gradom
Next articleEU daviteljica

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here