Home Vijesti Jovanović šokirao Vladu: Zaposleni u osnovnim školama imat će veće umjesto manjih...

Jovanović šokirao Vladu: Zaposleni u osnovnim školama imat će veće umjesto manjih plaća?!

902
0

Iako im je od 1. kolovoza ukinuto povećanje od tri, pet, sedam ili devet posto, ovisno o godinama staža, plaće zaposlenih u osnovnim školama ipak neće padati! Učiteljima sa 30 i više godina staža, dapače, plaće će neznatno rasti. Od 1. rujna zaposlenima u osnovnim školama Vlada mora povećati plaće za četiri, osam ili deset posto, jer tako predviđa Kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim školama koji je 29. travnja prošle godine potpisao tadašnji ministar obrazovanja Radovan Fuchs.


Željko Jovanović

U tom granskom ugovoru u posljednjem 134. stavku stoji kako 1. rujna ove godine “svi zaposleni u osnovnoškolskim ustanovama imaju pravo na povećanje koeficijenta za izračun plaće od četiri posto za 20 do 29 godina staža, osam posto od 30 do 34 godine staža, odnosno 10 posto veću plaću za sve koji imaju više od 35 godina staža”.

Prema neslužbenim informacijama iz Banskih dvora, za ovo povećanje znao je ministar Željko Jovanović ali, kako prenosi Jutarnji list, to nije prenio kolegama.

– Za to smo doznali prije nekoliko dana, a problem teži od 100 milijuna kuna isplivao je u tjednu prije kolektivnog godišnjeg odmora – ističe izvor i dodaje: – Prekasno da se bilo što promjeni.

Da danas u Vladi raskinu KU za osnovno školstvo, on bi tri mjeseca bio u produljenoj primjeni, pa su povišice plaće za osnovne škole – sigurne. Iako u ovom trenutku nitko od naših sugovornika ne zna kako će se namaknuti potreban novac.

U svakom slučaju, iznos od 21,6 milijardi kuna namijenjen za plaće i materijalna prava zaposlenih u ovogodišnjem proračunu ipak će se morati prekoračiti jer na povišicu nitko nije računao, a bilo kakvim manevrima gotovo je nemoguće uštedjeti dovoljno novca da se pokrije nastala proračunska rupa. Osim toga, u pregovorima s javnim službama, sad je već izvjesno, o novom TKU, nemoguće bi bilo napraviti bilo kakve uštede veće od planiranih i ugrađenih u Kolektivni ugovor za državne službenike potpisan prije nekoliko dana.(jutarnji.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here