Home Kolumne Kad majka brani ocu da vidi djecu

Kad majka brani ocu da vidi djecu

559
0

Nažalost, često smo svjedoci situacija u kojima se roditelj (uglavnom onaj s kim dijete živi, a to je najčešće majka) neprijateljski ponaša prema drugom roditelju, onemogućujući mu ili  otežavajući druženje sa svojom malodobnom djecom.

Dakle, što se događa ako majka ne dopušta ili otežava ocu da vidi svoje dijete?

“Nemoj doći po dijete, ima temperaturu.” “Danas je vaš posjet otkazan, naša kći mora završiti domaću zadaću kako bi nadoknadila lošu ocjenu.” „Ništa od nedjelje, bit ćemo cijeli dan kod mojih roditelja. “Nema sastanka ovaj vikend, vodim djecu sa sobom na plažu, već sam organizirala.” Mnogi razvedeni roditelji su dobili slične izgovore od strane bivših supružnika pa nisu mogli vidjeti svoju djecu u dogovorene dane i termine. U tim situacijama „daleki“ roditelj je u nepovoljnijoj poziciji jer je uskraćen za važne prilike i susrete, a često niti ne može provjeriti je li razlog prigovora bivšeg supružnika istinit ili se radi o izgovoru da ga spriječi u kontaktu i održavanju odnosa sa svojom djecom.

Ako bivša supruga ne dopušta ocu da viđa djecu, ona time ne samo da krši kalendar posjeta utvrđen u odredbama o rastavi, već također – i prije svega – ispravno ostvarivanje prava na roditeljstvo. Ove pojave negativno utječu na odnos između roditelja i djece i, osim patnje odraslih, uvelike štete djeci i mladima tijekom njihova odrastanja, lišavajući ih emocionalne podrške očinske figure. Stoga suci rigorozno procjenjuju takve situacije i skloni su oštrim i drastičnim intervencijama, sve do ukidanja prethodno dogovorenog zajedničkog skrbništva.

Roditelj koji se u više navrata i bez opravdanih razloga nađe spriječen u ostvarivanju prava na posjećivanje djece – najčešća je situacija kada majka ocu onemogućuje viđanje djece – može se obratiti sudu koji je odredio razvod braka, žaleći se na povredu i tražeći izricanje potrebnih i primjerenih mjera za ponovno uspostavljanje prava na roditeljstvo.

Sudac kojem su predstavljene ove situacije ima širok raspon mogućnosti Zakona o građanskom postupku, a posebno može osigurati:

-upozorenje neposlušnom roditelju: to je svojevrsni službeni poziv da se ne ponovi ometajuće ponašanje, pod prijetnjom strožih mjera;

-opoziv podijeljenog skrbništva, što će rezultirati isključivim skrbništvom nad djecom drugom roditelju; to se događa kada sudac vjeruje da je ometajuće ponašanje toliko ozbiljno da predstavlja ozbiljnu štetu za miran i uravnotežen razvoj maloljetnika;

-gubitak roditeljske odgovornosti za svakoga tko je opetovano ometao odnos djeteta s drugim roditeljem; to je krajnji lijek, koji se usvaja u slučajevima ozbiljnijeg kršenja i kada drugi pravni lijekovi nisu izvedivi za obnovu odnosa između djeteta i isključenog roditelja;

naknada štete prouzročene djetetu i roditelju s kojim je ometanje drugog onemogućilo odnose; kvantifikacija ovisi o ozbiljnosti narušenog odnosa.

Previous articleDobila sam otkaz 12 puta s različitih poslova, očajnički ispad 23-godišnjakinje: “Poslodavci uvijek govore ista s**nja, iste izgovore”
Next articleKakao dosegao rekordnu cijenu: hoće li čokolada postati luksuz samo za bogate?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here