Home Vijesti KESM: Uklanjanje azbestnih ploča ugrožava zdravlje učenika!

KESM: Uklanjanje azbestnih ploča ugrožava zdravlje učenika!

1210
0

Kriznom eko stožeru Marišćina obratili su se roditelji zabrinuti za zdravlje svoje djece koja pohađaju OŠ Vežica jer je najavljeno da će se azbestne ploče s krova sportske dvorane obavljati dok su učenici na nastavi.

KESM je temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama u školu Vežica uputio zahtjev kojim traže objašnjenje o radovima i mjerama sigurnosti, te dobili odgovore ravnateljice škole koja je proslijedila i dva odgovora naručitelja radova – Odjela gradske uprave za upravljanje imovinom Grada Rijeke.


fotografije neosiguranog gradilišta

‘Sva tri odgovora ukazuju da i škola i Odjel gradske uprave za upravljanje imovinom ne poduzimaju mjere sigurnosti sukladno Uputama o postupanju s građevinskim otpadom koji sadrži azbest, radi odlaganja na posebno priređene plohe (kazete) za odlaganje građevinskog otpada koji sadrži azbest i Pravilniku o zaštiti radnika od rizika zbog izlaganja azbestu. Odabrani izvođač, tvrtka ‘Titan’, prema dostupnim podacima, ne posjeduje dozvolu za prikupljanje azbesta’, tvrde u KESM-u.

Članovi Eko-stožera posjetili su gradilište i uvjerili se da nije ograđeno te da do njega mogu doći i djeca, a radnici nemaju zaštitnu odjeću. Stoga pozivaju građevinsku inspekciju, inspekciju zaštite okoliša, te sanitarnu i prosvjetnu inspekciju da poduzmu odgovarajuće mjere.

Radovi na sanaciji sportske dvorane OŠ Vežica počeli su 11. listopada zbog sigurnosnih i zdravstvenih razloga, odnosno zbog dotrajalosti dvorane. Planirano je temeljito uređenje dvorane izvana i iznutra, a prema sazanjima Kriznog eko-stožera Marišćina, trebali bi trajati oko dva mjeseca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here