Home Vijesti Kišno vrijeme ne nudi pauzu, evo što nas očekuje za vikend!

Kišno vrijeme ne nudi pauzu, evo što nas očekuje za vikend!

894
0

Današnje prijepodne bit će u većem dijelu zemlje još pretežno oblačno, na kopnu i maglovito. Koja kap kiše moguća je ponegdje na zapadu unutrašnjosti, a trajnija, ali većinom slaba kiša, očekuje se na moru. Vjetar slab, južnih smjerova, a temperatura slična ili malo niža nego jučer.

Na sjevernom Jadranu i u gorju ovo kišno vrijeme ne nudi nikakvu pauzu. Kiša će i dalje biti gotovo neprestana, ali uglavnom ne i obilna kao u prvom dijelu dana. Dnevni maksimumi na moru oko 15, većinom svježe, a u gorju ponegdje i hladno uz oko 10 stupnjeva. Ni sljedećih dana nećemo se baš nagledati sunca, ispriječit će se novi oblaci, a često i magla. No dani će ipak biti većinom suhi, povremena kiša nešto je izglednija u gorju. Jutra već od petka malo hladnija, a i dnevna temperatura u postupnom manjem padu.

Na obali će do nedjelje još biti promjenjivo, a jugo koje će u početku biti umjereno jako polako će slabjeti. Početkom novoga tjedna izgledno je napokon vrijeme po buri, no temperature će i dalje biti više od uobičajenih za ovo doba godine.

Što nas čeka za vikend?

U unutrašnjosti će prema kraju tjedna i početkom novoga biti više sunčanog vremena, a kiše će biti još samo rijetko u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. No, magla će biti sve češća, a ponegdje bi mogla biti i dugotrajnija, osobito u nedjelju i ponedjeljak.

Na Jadranu će jugo postupno jačati pa će u petak već nerijetko biti jako, u subotu moguće i olujno. Vrijeme će biti promjenljivo, uz mjestimičnu kišu i pljuskove, ali i sunčana razdoblja, osobito u nedjelju i ponedjeljak. I dalje će biti razmjerno toplo pa nakon iznimno toplog listopada ni studeni, čini se, neće opravdati svoje ime, jer ni sljedećih dana na vidiku nema osjetnijeg zahladnjenja”, prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

DHMZ je za sutra opet izdao žuto upozorenje zbog olujnog juga na obali.

Zoran Vakula je za HRT otkrio što nas čeka idući tjedan.

“U nastavku ovoga tjedna i početkom novoga kiša će biti rjeđa i manje obilna nego u srijedu, ali će do sljedećega utorka malo kada izostati baš u svim hrvatskim mjestima, možda čak i nikada. Pritom će i dalje kiša biti češća u gorju, unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te posebice na Jadranu, gdje će nakon slabijeg vjetra u četvrtak – od petka na većini Jadrana ponovno pojačati jugo, a u nedjelju i ponedjeljak će ga zamijeniti bura. No, vjerojatno samo kratkotrajno jer je prema sredini novoga tjedna ponovno sve vjerojatnije jugo.

Sunčanih će razdoblja svakodnevno biti gotovo posvuda, ali u nekim nizinama unutrašnjosti tek nakon magle – jutarnje, ponegdje i prijepodnevne. S njom će relativno visoka biti samo jutarnja temperatura zraka, a bez ili s kratkotrajnom maglom – i poslijepodnevna…

Stoga studeni nastavlja bez prave studeni – samo ponegdje u unutrašnjosti uz mogućnost mjestimičnog slabog mraza pri tlu. Naravno, i prema visokoj klimatološkoj ocjeni za srednju mjesečnu temperaturu zraka, a i prema ukupnoj mjesečnoj količini oborine zaslužit će ocjene ‘vrlo’, barem ponegdje i ‘ekstremno…'”, kaže Vakula.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here