Home Vijesti Lista za Rijeku Gradskom vijeću predlaže akcijski plan za borbu protiv vandalizma

Lista za Rijeku Gradskom vijeću predlaže akcijski plan za borbu protiv vandalizma

990
0
Akcijski plan koji je usvojen prošle godine na prijedlog Kluba Liste za Rijeku napokon kreće u realizaciju

Klub Liste za Rijeku uputio je u proceduru Gradskog vijeća zaključak kojim bi se gradonačelnika obvezali izraditi akcijski plan za sprečavanje vandalizma na gradskim gradskim ulicama.

– Zbog neprihvatljivoga stanja u gradu Rijeci po pitanju uličnoga vandalizma koje uključuje brojne slučajeve oštećenja i uništavanja gradske i privatne imovine, ocjenjujemo nužnim izradu akcijskoga plana za sprečavanje vandalizma na području grada. Ulični vandalizam osim što uzrokuje financijsku štetu Gradu Rijeci i našim sugrađanima, predstavlja loš izgled grada koji se sprema za godinu u kojoj će nositi prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture, stoji u obrazloženju odluke koji su predložili članovi Liste za Rijeke.

Kako se ističe, akcijski plan bi obuhvatio prevenciju, lakšu identifikaciju vandala te učinkovitije otklanjanje slučajeva vandalizma.

– Konačni rezultat akcijskoga plana trebao bi podići svijest o problemu vandalizma na području našega grada, bolje koordinirati gradske službe, učinkovitije identificirati vandale, spriječiti nove slučajeva te u konačnici ukupno smanjiti nove slučajeve oštećenja gradske i privatne imovine ali i doprinijeti ljepšem i urednijem izgledu grada, poručili su iz Liste za Rijeku.

Zaključkom, ukoliko ga Vijeće prihvati, obvezat će se gradonačelnika Vojka Obersnela da izradi akcijski plan koji bi posebno bio usmjeren na pojavu grafita.

– Tajnici mjesnih odbora i komunalni redari dužni su pojačano nadzirati pojavu novih grafita i oštećenja gradske imovine. Građane je potrebno dodatno informirati o mogućnostima prijava svih oblik vandalizma na besplatni telefonski broj komunalnoga redarstva (0800 5100), stoji u odluci koja želi obvezati Grad Rijeku na interventno uklanjanje grafita u roku od 24 sata od njihovoga uočavanja na imovini Grada, javnim površinama ili na zgradama komunalnih i trgovačkih društava i ustanova.

Također, ukoliko se prijedlog prihvati, na zgradama čija će se pročelja obnoviti uz sufinanciranje iz gradskoga proračuna uvest će se obveza premazivanja zgrada zaštitnim premazom do tri metra visine. Grad Rijeka kontinuirano će obavještavati medije o počinjenim oblicima vandalizma.

Posebna pažnja posvetila bi se i prevenciji u sklopu provođenja građanskoga odgoja koji se kao nadstandard već izvodi u riječkim školama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here