Home Mozaik Klimatski aktivist šarao grafite po fasadi povijesne zgrade, napao ga gradonačelnik: “Koji...

Klimatski aktivist šarao grafite po fasadi povijesne zgrade, napao ga gradonačelnik: “Koji k…c radiš?”

114
0

U subotu 17. ožujka, dvoje aktivista Last Generationa šaralo je grafite po pročelju povijesne zgrade Palazzo Vecchio u Firenci. Skupina koja provodi ove provokativne geste – ali bez posljedica – protiv umjetničkih djela i mjesta sa snažnom simboličkom i institucionalnom vrijednošću, čini to na tragu i u dogovoru s međunarodnim pokretom Just Stop Oil, koji ima cilj senzibilizirati javno mnijenje i zapadne vlade na ozbiljnost klimatskog kolapsa i hitnost poduzimanja pravovremenih mjera za zadržavanje globalnog zatopljenja u podnošljivim granicama, iako s poteškoćama. Kontroverze o primjerenosti ovih radnji ne ostavljaju ljude ravnodušnim, svatko na svijetu koji ima pametni telefon sada savršeno zna značenje tih mrlja narančaste boje, pa ih stoga zna ispravno protumačiti.

Gradonačelnik Nardella, koji je tada sam čistio fasadu, rekao je da je svjedočio akciji dvojice aktivista: “Bili smo u inspekciji restauratorskih radova, kad sam vidio dvojicu komunalnih policajaca kako trče u smjeru palače, okrenuo sam se i i ja sam uskočio. Imali smo veliku sreću: bili smo sa svim restauratorima na raznim skelama pa su imali i četke i spužve, hidrante, svi smo se odmah bacili na posao jer je prvo trebalo odmah oprati fasadu”.

Previous articleŽena kćer liječila sokom od ovog povrća: Kad su čuli, liječnici odmah zagrmjeli – nemojte to raditi, opasno je! (VIDEO)
Next articlePrijetili pištoljem u Opatiji, dvojica su bili strani državljani koji su nezakonito boravili u Hrvatskoj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here