Home Biznis Končar postavlja nemoguće uvjete?

Končar postavlja nemoguće uvjete?

1011
0

Za petak dogovoren sastanak ministra gospodarstva Damira Polančeca s predsjednicima uprava hrvatskih brodarskih tvrtki, a kojem je trebao nazočiti i glavni favorit za kupnju domaćih navoza poduzetnik Danko Končar, odgođen je bez definiranja novog datuma.

U novonastalim političkim okolnostima jasno je da se odluka o privatizaciji šest hrvatskih brodogradilišta neće donijeti do konstituiranja nove Vlade, a glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Tomislav Mazal kaže kako su praktično sve pripreme za raspis tendera odrađene, i po njemu, odluka sada samo čeka ekipiranje Vlade.

Složen proces

Čelnik HUS-a Ozren Matijašević, s kojima smo razgovarali samo nekoliko sati prije nego što ga je policija privela zbog neodazivanja sudu, tvrdi, međutim, da sadržaj tendera još nije konačan, jer su nacrt dobili tek u srijedu, a dogovor je da će do sljedećeg tjedna i uprave i sindikati dostaviti svoje primjedbe.

– Samo usuglašen sadržaj natječaja može ići u proceduru. Držim da je u ovim dramatičnim okolnostima, a posebno u gospodarstvu, došao trenutak za formiranje druge vlade nacionalnog spasa jer iz ove situacije možemo izići samo uz potpuno politički konsenzus – kaže Matijašević.

U upravama brodogradilišta opći je stav da se u tako složen proces, kao što je prodaja velikih brodograđevnih tvrtki, ne može ući ako je ijedno pitanje otvoreno. Jedno od bitnijih koje još nije dogovoreno jest visina obeštećenja za pomorsko dobro, s čime bi škverovi prebili barem dio svojih enormnih financijskih obveza prema komercijalnim bankama.

Inače, u brodogradilištma su skeptični prema interesu kupaca, a kako neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih Ministarstvu gospodarstva, i do sada najizgledniji kupac Danko Končar postavlja uvjete koje će Vlada veoma teško ispuniti.

Nove okolnosti

On, navodno, traži produljenje koncesije na 99 godina što po zakonu nije moguće, mogućnost podizanja hipoteke na pomorsko dobro što također zakon ne dopušta, te ulazak banaka u konzorcij kojeg okuplja kao partnere za kupnju tri velika brodogradilišta.

Premda nam je sam Končar prije tri dana ponovio da se priprema za nadmetanje, nove političke okolnosti i njega su zatekle jer očekivati je da će se najavljeni termin za otvaranje privatizacijskog procesa sigurno pomaknuti. (slobodna dalmacija)

Previous articleTri policajca ozlijeđena na Thompsonovu koncertu
Next articlePregazio ženu vozeći usred grada 100 km/h sa 1,79 promila!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here