Home Mozaik Kristina Gvozdić: Fenomen ‘strašnih klauna’ može ozbiljno traumatizirati djecu

Kristina Gvozdić: Fenomen ‘strašnih klauna’ može ozbiljno traumatizirati djecu

1962
1

dead_rising_adam_the_clown-1Trenutno svijetom pa tako i Hrvatskom vlada fenomen “strašnih klaunova” koji se pojavljuju uz puteve i ceste, često u vrlo čudnom ili zastrašujućem položaju. Cilj ovih klauna je zastrašiti prolaznika, dok su čak i neki progonili osobe koje su prolazile pored njih.

Za komentar ovog čudnog novog trenda na portalu cnzd.org upitali su mag. psych. Kristinu Gvozdić iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu koja se aktivno bavi radom s maloljetnicima i djecom:

Što ovakav događaj može potaknuti kod djeteta ili mlade osobe?

Ovakav događaj u životu djeteta ili mlade osobe možemo kategorizirati kao traumatski događaj. Naime, traumatskim događajem nazivamo neki ugrožavajući događaj koji najčešće dolazi iznenadno i neočekivano, a na ljude djeluje uznemirujuće i stresno. Nakon traumatskih događaja kod osobe se može pojaviti niz reakcija koje se zajedničkim imenom nazivaju posttraumatske stresne reakcije. One mogu biti više ili manje intenzivne te, u težim slučajevima, ometati osobu u svakodnevnom funkcioniranju.

Kako djeca reagiraju na ovakve scene tj. susrete sa strašnim klaunovima?

Reakcije koje se najčešće pojavljuju su strah, šok, uznemirenost, vraćanje sjećanja na traumatski događaj i opetovano prepričavanje događaja, napetost, razdražljivost, smetnje spavanja, gubitak apetita, izbjegavanje osoba/mjesta/događaja… U ovom konkretnom slučaju postoji mogućnost razvijanja fobije od klaunova ili generalizacije tog straha na slične pojave (primjerice, maskirane ljude). S druge strane, sreća u nesreći je što je ovaj trend u vrlo kratkom roku postao toliko poznat da će većina onih koji se nađu oči u oči s klaunom, pomisliti da se radi o šali te će sve, u najgorem slučaju, završiti bježanjem i strahom koji će brzo biti zaboravljen.

Što učiniti ako se slučajno vi ili vaše dijete nađete na meti ove vrlo neslane šale?

Nakon ovakvih iskustava djetetu je potrebno objasniti da na strašne događaje različiti ljudi različito reagiraju, ali da su sve te reakcije normalne jer su one način na koji se tijelo pokušava oporaviti i vratiti narušenu ravnotežu. Najvažnije od svega je djetetu pružiti podršku i pomoć kako bi vratilo sigurnost i povjerenje u svoju okolinu. Ukoliko promjene u ponašanju koje su ranije opisane potraju duže vrijeme ili su jako intenzivne i ometaju dijete u svakodnevnom funkcioniranju, predlažemo da potražite pomoć stručnjaka. S druge strane, dodatna opasnost „klaunova“ proizlazi iz deindividualizacije napadača. Deindividualizacija je izmijenjena svijest o sebi i svojoj ličnosti te gubitak vlastitog identiteta koja se objašnjava povećanom razinom aktivacije, odnosno uzbuđenjem. U situaciji trenda maskiranja u klaunove, osoba koja je maskirana osjeća se kao pripadnik te skupine i poistovjećuje se s ostalima koji čine isto. Na taj način gubi dio svog identiteta i ponaša se po normama skupine. Maska ujedno čini da se osoba koju ju nosi osjeća zaštićeno jer ne može biti prepoznata. Zbog svega navedenog, „klaun“ može postati nasilniji, okrutniji i agresivniji nego što to osoba ispod maske zaista jest.

Smatrate li da je ovaj novi internetski trend opasan za djecu i mlade?

Budući da većina djece i mladih vidi ovaj trend samo kao dobru zabavu i šalu, smatram da je izuzetno važno razgovarati s njima o opasnostima koje iz njega proizlaze, upozoriti ih na moguće posljedice i objasniti im što se događa u glavama žrtve, ali i počinitelja, kako bi postali svjesniji svojih postupaka i reakcija.

1 COMMENT

  1. Budući ne kreču svi klauni sa aspekta zabave, potencijalno su jako opasni. Može ih se tolerirati na maškaranim zabavama, ali da šeču slobodno po cesti, i povrh toga, naoružani raznim palicama, itd….tako da reakcija Osječana da će im noge polomiti nije mi čudna !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here