Home Biznis Kurdska nafta iskrcana u Omišlju

Kurdska nafta iskrcana u Omišlju

1504
0

kurdomisaljTanker s četrdesetak tisuća tona nafte koju su dostavili irački Kurdi sinoć je uplovio u tankersku luku u Omišlju, potvrdili su u Janafu. O tome je javila agencija Reuters, tvrdeći da je isporuka dogovorena bez znanja vlasti u Bagdadu.

Kurdska je nafta preko hrvatskog naftovoda danas u tranzitu prema MOL-ovoj rafineriji. U Janafu kažu da se digla bura ni oko čega, da u cijelom poslu ništa nije sporno jer imaju ugovor s MOL-om te da je to bio jedan od manjih tankera s naftom. Dosad su rijetke tvrtke htjele kupiti kurdsku naftu, no to je promijenio napad islamista.

Kurdi prodajom nafte žele financirati borbu za neovisnost u čemu im savezništvo sa SAD-om sigurno može pomoći. Prijašnje su dostave iračke vlasti uspjele zaustaviti, no posljednjih su mjeseci zbog kaosa na sjeveru Iraka Kurdi nepoznatim kupcima uspjeli dopremiti naftu. Irački su Kurdi pod zaštitom Amerikanaca, koji ih naoružavaju za borbu protiv islamskih fanatika.

Zbog sporova iračkih Kurda i centralne vlasti u Bagdadu, ova je nafta jeftinija i više od 50 posto. Jeftina za preradu, s velikom dobiti, no s koliko velikim političkim posljedicama? Islamski militanti u sukobu su i s Bagdadom i s Kurdima. Sjedinjene Američke Države pozivaju u pomoć Kurdima, a ako se i Hrvatska odazove, ovakav bi vanjskopolitički potez kupovanja kurdske nafte mogao biti jednako efikasna pomoć, kao i od direktnog naoružavanja.

Ni MOL, ni hrvatska Vlada zasad nemaju komentara o navodnoj dopremi kurdske nafte u Omišalj. Predsjednik Ivo Josipović pak kaže kako na to pitanje ne može odgovoriti. Tržište je slobodno i ja ne trebam znati s kime Ina posluje, ako ne krši neki međunarodni propis. Koliko ja znam, ona to ne čini, tvrdi Josipović.(radio rijeka)

Previous articlePauletta: Odgovor na komentar Franje Čabrijana
Next articleUskoro modna manifestacija 8.Riječke stepenice

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here