Home Vijesti Leo Modrčin: Nastup Hrvatske u Veneciji nije propao nego uspješno traje

Leo Modrčin: Nastup Hrvatske u Veneciji nije propao nego uspješno traje

147
2

Službeni nastup Hrvatske na Bijenalu arhitekture u Veneciji nije propao, nego uspješno traje u Arsenalu, temeljna je poruka konferencije za novinare tima arhitekata koji su radili na projektu plovećeg paviljona. Kako kažu, na Bijenalu, osim instalacije koja paviljon prikazuje projektom, fotografijama i filmovima, dijeli se knjiga koja taj proces dokumentira, a otvorena je i internetska stranica koju je već posjetilo više od 50 tisuća ljudi.

Odlazak teglenice s paviljonom od čeličnih mreža, nije, kako su neki mediji pisali, hrvatski nastup – to je trebao biti njihov bonus, a u njegovu gradnju u brodogradilištu Kraljevica, svih 15 arhitekata uložilo je svoj novac od honorara. Sve je rađeno prema propisima, istaknuo je povjerenik Leo Modrčin, a što se na putu do Venecije dogodilo, utvrdit će analiza.

Autori plovećeg paviljona kažu da će preuzeti odgovornost tek kada se utvrdi uzrok oštećenja. Tvrde da rizika nije bilo s obzirom na dobru vremensku prognozu i statički izračun prema kojem konstrukcija podnosi plovidbu s nagibom do 10 stupnjeva. Konstrukcija će se sanirati u kraljevičkom škveru novcem sponzora.

Paviljon Brod izrađen je u Brodogradilištu Kraljevici. To je konstrukcija od metalne armaturne mreže visoka pet metara i teška 35 tona kroz koju se mogu kretati posjetitelji, a postavljena je na teglenici. Izrada je trajala mjesec dana. (HRT)

Previous articlePolicija privela Janšu i Miškovića!
Next articleVIDEO: Z armunikun va Kastav

2 COMMENTS

  1. Arhitekti placaju posebnu policu osiguranja za profesionalnu odgovornost. Ucinjena je znatna steta. Police arhitekata treba aktivirati i tako pokriti materijalnu stetu. Odgovorni u Ministarstvu kulture trebali bi predloziti ostavke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here