Home Vijesti Ležaljke ne smiju smetati ostalim kupačima, a neki koncesionari si uzimaju pravo...

Ležaljke ne smiju smetati ostalim kupačima, a neki koncesionari si uzimaju pravo tjerati ljude na rub plaže

562
1

Sve više građana nam ovih dana skreće pozornost na poplavu praznih ležaljki na plažama diljem naše obale. Doslovno zauzimaju ogroman prostor, nerijetko i veći postotak plaže, pa se građani s razlogom pitaju: istjeruje li ih to netko s plaža ako ne plate ležaljku? Evo i odgovora na to pitanje, piše Morski.hr

Pa idemo redom…

Što znači “opće dobro”?

  • Morska obala je izvan svakog vlasničkog režima i svatko od nas je apsolutno slobodno može koristiti u uobičajene svrhe – kaže izv. prof. dr. sc. Goran Vojković, jedan od naših vodećih stručnjaka za pomorsko dobro i povremeni kolumnist portala Index i Morski HR.
  • To znači da to dobro slobodno na uporabu svima – dakle slobodno možete koristiti plaže za šetnju, sunčanje, kupanje… No, što ako želimo koristiti plažu više od uobičajenog? E, za to je potrebna koncesija.

Može li netko imati koncesiju na plažu i tu plažu imati za isključivu uporabu svog kampa ili hotela (ili naplaćivati ulaz)? Može, ali takva se koncesija mora nalaziti u javnom registru koji je dostupan OVDJE. Sve u svemu, u Hrvatskoj nema puno takvih koncesija za plaže.

Ukoliko netko tvrdi da ima koncesiju i da može isključivo koristiti neki dio obale, za to treba imati dokaz i posebno rješenje. Taj dokaz možete provjeriti preko mobitela u registru koncesija. Još jednom treba naglasiti da je takvih koncesija vrlo malo jer su čak i plaže ispred hotela s pet zvjezdica obično javne plaže – kaže prof. dr. Vojković.

NITKO vas nema pravo potjerati s plaže!

I tu sad dolazimo do bitnog za ovu temu. Osim koncesija, postoje koncesijska odobrenja, koja moraju imati oni koji iznajmljuju rekvizite za plažu, poput ležaljki i suncobrana. Međutim, za razliku od koncesija, dobitnici koncesijskih odobrenja nipošto vam ne smiju, niti mogu isključiti niti ograničiti opću uporabu pomorskog dobra.

Drugim riječima, nitko vama ne može zabraniti da nosite svoju ležaljku ili se buniti što ne želite njihovu ležaljku. Njihova usluga je ponuditi vam ležaljku ili suncobran, ako na to imaju koncesijsko odobrenje, no nemaju se pravo žaliti ako vi njihovu uslugu ne želite ili pak nosite sa sobom svoju ležaljku ili suncobran.

Ako od praznih ležaljki nemate mjesta za svoj ručnik, ležaljku ili želju da se igrate s djecom u pijesku, slobodno nositelju koncesijskog odobrenja pomozite posložiti prazne ležaljke koje je ostavio na općem pomorskom dobru, na jedno mjesto, kako drugima ne bi smetale.

Rekviziti moraju biti složeni u skladišnom prostoru do iznajmljivanja!

Da onaj, tko ima koncesijsko odobrenje ne smije postaviti ležaljke duž cijele plaže kako bi vas natjerao da platite korištenje, reguliraju i posebnih propisa, poput Pravilnika o gospodarskom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije.

Prema članku 13. ovog dokumenta, plažni rekviziti (suncobrani, ležaljke, kabine, uređaji za pohranu osobnih predmeta i sl.) moraju biti unificirani te kvalitetom, stanjem, namjenom i izgledom odgovarati standardima za uređene plaže i ne smiju ugrožavaju korisnike, a sve sukladno odluci nadležne jedinice lokalne samouprave.

Količina rekvizita koja se iznajmljuje, kao i konkretan prostor na kojem se rekviziti iznajmljuju određeni su ugovorom o koncesiji, a postavljeni prema Planu korištenja te u svakom slučaju ne smiju ometati korištenje plaže kao općeg dobra, nego moraju biti uredno sklopljeni i složeni na za to određenom skladišnom mjestu, sve do početka zahtjeva za korištenje istih od strane gostiju.

Postoji i kvaka koju neki i koriste

Zadnjih nekoliko mjeseci nekoliko se kupača žalilo da su doslovno stjerani uz rubni dio plaže, ukoliko ne žele platiti korištenje ležaljke koja košta kao nečija dnevnica.

No, ovdje se čini kako se vlasnik koncesijskog odobrenja poslužio kvakom u gore navedenom Pravilniku i kupio opremu koja se “ne može sklopiti”. Naime, u dokumentu baš stoji iznimka, ako se plažni rekviziti ne mogu sklopiti na jednom mjestu, uz prijedlog Povjerenstva za praćenje izvršavanja odluka i ugovora o koncesiji na pomorskom dobru Splitsko-dalmatinske županije, moguće je iste rasporediti po plaži. Tako je, kako vidimo i na priloženim fotografijama, i napravio.

No, ni ovom kvakom se ne može bjesomučno koristiti, jer Pravilnik nalaže da te iste ležaljke moraju biti posložene u redove s ostavljenim koridorom za nesmetani pristup i boravak uz more i između samih redova (duljina ležaljke) te za prolaz između svake ležaljke (širina ležaljke) svim korisnicima plaže.

Ukupan prostor ne smije prelaziti više od 30% kopnene površine koncesije koja se odnosi na plažu (šljunak, pijesak, beton i sl.), uključivo i sa prostorom za koridore i prolaze između raspoređenih plažnih rekvizita, a što će se pokazati (brojčano i grafički) kroz Plan korištenja.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here