Home Najnovije Lista za Rijeku protiv Strčića, Švorinić se umjesto predsjednice vijeća ispričao Marsanichu

Lista za Rijeku protiv Strčića, Švorinić se umjesto predsjednice vijeća ispričao Marsanichu

1592
7

Lista za Rijeku jedina je glasala protiv prijedloga da se nagrada Grada Rijeke dodijeli Petru Strčiću. Vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić (Lista za Rijeku) u raspravi je ocijenio kako ga ovaj prijedlog neodoljivo podsjeća na prijedlog županijske Skupštine koja je nagradu za životno dijelo dodijelila Katici Ivanišević.


Petar Strčić

– Smatramo da su oba kanadidata puno više od sistema dobila nego što su mu dala te da je bilo boljih kandidata.
Švorinić je istaknuo kako rezerve Liste za Rijeku prema predloženom kandidatu prvenstveno leže u činjenici da je desteljeće karijere posvetio uzaludnoj borbi protiv riječkih povijesnih simbola, nemarnom odnosu prema proračunskim sredstvima koje je godinama dobijao od Grada Rijeke, te u činjenici da je koncept izučavanja povijesti koji Strčić zagovara u velikom dijelu zemalja prevladan.


Danko Švorinić

– Radi se o arhaičnom, mitološkom i ksenofobičnom pristupu izučavanja i objašanjavanja povijesti pri kojem je cijela prošlost pojedinih naroda sastavljena od povijesnih junaka s jedne strane i neprijatelja svih boja iz susjednih nacija koji doslovno vrebaju iz svake busije, smatra Švorinić.

Ovakvo obrazloženje izazvalo je niz ispravaka netočnih navoda. Bože Mimicu (HSS) je šokiralo što o Strčiću govore oni koji nemaju pojma o njegovom radu, Ivan Ivaniš (SDP) u 20 godina u Gradskom vijeću još nije čuo skandaloznije tvrdnje o jednom akademiku. Švorinić im je odgovorio da svaki kandidat koji prihvati kandidaturu prihvaća da se o njegovom doprinosu raspravlja na Gradskom vijeću te pozvao Ivaniša i Mimicu da umjesto uvreda odgovore na njegove argumente, a Mimicu upitao misli li i da je po ovom pitanju potrebno uvoditi verbalni delikt.

O verbalnom deliktu raspravljalo se i na primjeru novinara Andree Marsanicha koji je ostao bez godišnje nagrade Grada Rijeke. Dinko Beaković (PGS) je istaknuo kako se prema tom istaknutom novinaru ponijelo vrlo nekorektno, a Danko Švorinić (Lista za Rijeku) je argumentaciju prema kojoj Marsanich ne zaslužuje nagradu zbog novinarskog teksta proglasio sramoćenjem Gradskog vijeća i Grada Rijeke.
– Pozivam predsjednicu vijeća da mu se ispriča, a ako neće ona ispričat ću mu se ja u ime onog dijela Gradskog vijeća koji se ne slaže sa ovakvim metodama.
Odgovorile su Ana Komparić Devčić (SDP) i Dorotea Pešić Bukovac (IDS) koje su istaknule da Marsanich nagradu nije dobio iz proceduralnih razloga, a da su priče o tekstu iz Il Piccola kao argumentu za nedobivanje nagrade čista konstrukcija. Komparić Devčić i gradonačelnik Obersnel su i zamjerili dijelu članova Odbora za dodjelu priznanja da su s pričom izašli u javnost. Švorinić je nakon toga opetovano tražio od predsjednice Gradskog vijeća da objasni što je na Odboru za dodjelu nagrada željela postići raspravom o Marsanichevom tekstu, ali nije dobio odgovor.
– Što se tiče istupanja u javnost, sjednice Odbora za dodjelu nagrada su otvorene za javnost i nadam se da nekome u budućnosti neće pasti na pamet da ih zatvara, zaključio je vijećnik Liste za Rijeku.

Na prijedlog Odbora za javna priznanja Gradskog vijeća, jednoglasno su godišnje nagrade Grada Rijeke dobili prof. dr. sc. Saša Ostojić, dr. med. za izniman doprinos spoznaji, promociji, popularizaciji i unapređenju biomedicinskih znanosti, prof. dr. sc. Bruno Grbac za ostvarena znanstvena postignuća i doprinos afirmaciji Rijeke kao sveučilišnog grada sa značajnim istraživačkim rezultatima u ekonomskim znanostima u području marketinga, prof. dr. sc. Pavao Komadina za doprinos pomorskoj znanosti, obrazovanju i razvitku pomorskog gospodarstva, prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med. za izniman znanstveni i stručni doprinos razvoju riječke gastroenterologije, Damir Orlić za iznimne glumačke kreacije u predstavama Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i HKD Teatra, Zoran Žmirić za stvaralački rad i posebna dostignuća u području kulture tijekom 2010. godine, dr. sc. Rajka Jurdana Šepić za njegovanje čakavskog izričaja, izniman doprinos očuvanju i promicanju čakavštine i popularizaciju znanosti, Samir Barač za sveukupan doprinos promociji vaterpolo sporta i grada Rijeke tijekom dugogodišnje uspješne igračke karijere te Tonči Grabušić za umjetnički nadahnuto i zanatski izvanredno promicanje starih zanata i obrtništva te promoviranje riječkog suvenira.

Zlatne plakete “Grb Grada Rijeke” dobit će Makedonsko kulturno društvo Ilinden za dvadesetu obljetnicu kontinuirane uspješne prezentacije makedonske kulture i tradicije te razvoj suradnje dvaju prijateljskih naroda, Dom učenika Sušak za iznimna odgojno – obrazovna postignuća te unapređenje uvjeta i kvalitete rada u učeničkim domovima, Vladimir Gašparović – Gašo za iznimna postignuća u glazbi, a osobito u organizaciji i umjetničkom vodstvu Jazz time festivala, Planinarsko društvo Kamenjak za doprinos razvoju planinarstva u Rijeci u proteklih 50 godina, dr. med. dent. Željko Miljanić za osobni doprinos uspješnom poslovanju Poliklinike Rident, zapošljavanje i razvoj visokostručnog poduzetništva te Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci za uspješno polustoljetno djelovanje u području tehničkih znanosti, kreativan razvoj znanstvene misli i mnogobrojna ostvarenja u brodogradnji, strojarstvu i elektrotehnici u gradu koji baštini tehnički razvitak i napredak. (rd)

7 COMMENTS

  1. ??? pa Doroteja ŠićPe KovacBu je OSOBNO IZJAVILA da je objavljivanjem spornog članka, Marsanich direktno narušio odnose između Rijeke i Trsta…???

  2. napokon da je netko stao protiv toga da svakakvi likovi dobiju nagrade od strane Grada. Još malo pa će i Daj babi kunu dati zlatnu plaketu, a ona bi više zaslužila nagradu od Strčića, kad smo već kod toga…

  3. svaka čast treba imati snage uletjeti s ovakvim pitanjima na unaprijed dogovorena pitanja i odgovore, čim netko pita nešto van standardne procedure nastane kaos… ali kaos koji jako puno govori o svima… bravo… tako treba

  4. Zdravlje nadmašuje sva izvanjska dobra tako znatno da je zdrav prosjak zaista sretniji od bolesna kralja
    BRAVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. PETAR STRČIĆ JE RAK RANA RIJEČKE HISTORIOGRAFIJE, ČOVJEK KOJI NAKARADNO I SA DOZOM ŠOVINIZMA JE TUMAČIO I TUMAČI RIJEČKU POVIJEST, RIJEČKI IDENTITET A POSEBNO RIJEČKI GRB. OVA GRADSKA VLAST NA ČELU SA OBERSNELOM, ČINOM DAVANJA STRČIĆU NAGRADU GRADA RIJEKE SAMO DOKAZUJE SVOJ IDEOLOŠKI ANTI RIJEČKI PREDZNAK
    ŽALOSNO DA ŽALOSNIJE NE MOŽE BITI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here