Home Sport Mateo Kovačić: U Londonu osjećam da sam stvarno doma, tu sam duže...

Mateo Kovačić: U Londonu osjećam da sam stvarno doma, tu sam duže nego igdje

82
0

Chelsea je u siječnju potrošio više od 300 milijuna eura na mlade igrače koje je vezao ugovorima do kraja desetljeća, pa na ljeto mora rezati postojeći kadar kako bi se vratio u okvire financijskog fair-playa. Od tada se nagađa kako je jedan od izvjesnih na listi za odlaske hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić.

No njemu se, čini se, ni najmanje ne seli iz Londona. Chelsea je na svojoj službenoj stranici objavio priču o našem veznjaku, u kojoj je govorio o odrastanju, Dinamu, hrvatskom mentalitetu, ali i svojoj ljubavi prema životu u glavnom gradu Engleske.

“Tu sam već pet godina, vrijeme leti, a u Chelseaju sam duže nego u bilo kojem drugom klubu. Osjećam se da sam stvarno, stvarno doma. Što se ima za ne voljeti u Londonu? Moja obitelj uživa, što i meni olakšava. Hrana je u redu, možda ne kao u Italiji ili Španjolskoj, ali London je nevjerojatan.

Moj sin u Londonu ide u vrtić i uživa, ljudi su tako dragi. Mogu reći samo dobre stvari o Londonu i Engleskoj, zaista nam je sjajno ovdje”, rekao je Kovačić, koji je još igrao za Dinamo, Inter Milan i Real Madrid.

“Dinamo se zanimao za mene i moji roditelji su odlučili da je to dobar korak za moju karijeru i obitelj jer volimo svoju zemlju i željeli smo se vratiti”, ispričao je o svom dolasku u Zagreb kao 12-godišnjak iz rodnog Linza, u koji su njegovi roditelji pobjegli od rata.

“U Zagrebu sam upoznao prijatelje koje još imam i svoju suprugu. Bilo je to nevjerojatno vrijeme i sretan sam što sam imao nekoliko godina u Zagrebu. Uvijek se volim tamo vratiti.”

Kaže da mu nikad roditelji nisu stvarali pritisak da mora uspjeti, nego da se zabavlja i bude profesionalan koliko može. Spominje i kako je s 14 godina slomio nogu i naučio kako moraš patiti da bi nešto na kraju dobio. “Nasreću, postao sam profesionalac i svi snovi su mi se ostvarili.”

U tekstu se spominju brojni drugi proizvodi Dinamove škole poput Luke Modrića, Roberta Prosinečkog, Dejana Lovrena, Joška Gvardiola i Zvonimira Bobana te napominje da su oni bili ključ velikih uspjeha hrvatske reprezentacije, kako 1998., tako i 2018. i 2022. godine.

“Prilično smo talentirana nacija. Hrvatska je zemlja koja voli sport, posebno nogomet. Vidjelo se to po tome kako su nas dočekali nakon SP-a 2018. i 2022. Talentirani smo, ali imamo i karakter da se borimo i pokažemo svima odakle smo. Iako smo mala zemlja, možemo postići velike stvari. Osjećamo se kao jedno”, objasnio je Kovačić.

Za kraj razgovora napravio je presjek karijere i iskustava stečenih zahvaljujući nogometu, putovanjima i životu u raznim zemljama i kulturama.

“Imao sam sreću živjeti u sjajnim zemljama, sjajnim gradovima, novim kulturama, upoznati nevjerojatne ljude. Blagoslovljen sam što sam mogao doživjeti toliko divnih zemalja. Naučio sam mnoge lekcije, ali najviše poštovati sve ljude.

Mogu samo biti zahvalan na tome kako su me tretirali, a ja sam pokušavao uzvratiti na isti način. Samo biti pristojan koliko god je moguće, a to nije uvijek lako, ali biti svoj.”

Previous articleVIDEO Krokodil napao psa, vlasnik uskočio u pomoć da ga spasi
Next articleSpavao s promiskuitetnom djevojkom i dobio dijete: Kad je rodila, šokirao se onim što je vidio

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here