Home Mozaik Melanom: kako ga prepoznati, liječiti i spriječiti

Melanom: kako ga prepoznati, liječiti i spriječiti

104
0
pexels mikhail nilov 8157145

Smjernice o melanomu kože: uzroci, simptomi, dijagnoza, liječenje i prevencija. Naučite se obraniti od najagresivnijeg raka kože

Dolazak lijepog godišnjeg doba neminovno dovodi do dužeg provođenja vremena na otvorenom. Bilo da volite više more ili planine, ljeto je zapravo doba odmora, sunca i opuštanja. Upravo u povodu mjeseca prevencije melanoma OncoPrecision, referentni portal za promicanje i širenje precizne onkologije, odlučio je posvetiti dubinsku analizu melanomu kože s korisnim smjernicama za njegovu prevenciju i liječenje. 

Melanom je treći tumor koji se najčešće pojavljuje u dobi ispod 50 godina u oba spola – komentira Sergio Del Bianco, znanstveni direktor OncoPrecisiona – Tijekom 2023. postavljeno je približno 12.700 novih dijagnoza: istina je da melanom predstavlja samo 5% raka kože, no to je najagresivniji tip i postao je osobito čest među mladim odraslim osobama ispod 30 godina. Upravo iz tog razloga smatramo da informacija ima ulogu od temeljne važnosti i da je bitno podizati svijest o važnosti prevencije.”

Melanom: što je to, što ga uzrokuje, kako ga liječiti i spriječiti

Kožni melanom je rezultat tumorske transformacije nekih stanica kože koje su zajedno s drugima odgovorne za proizvodnju melanina, pigmenta koji štiti naše tijelo od štetnog djelovanja sunca. Prvi čimbenik rizika za nastanak melanoma kože je prekomjerno i opetovano izlaganje ultraljubičastom (UV) svjetlu koje potječe od sunčevih zraka, osobito ako je koncentrirano u kratkim razdobljima. To, osobito u mladoj dobi, predstavlja opasnost jer može uzrokovati oštećenje DNK stanica kože te s vremenom biti odgovorno za nastanak melanoma.

Među glavnim uzročnicima nastanka melanoma kože nedvojbeno su solarne lampe i kreveti, jer su oni umjetni izvori ultraljubičastih zraka koje treba izbjegavati, osobito ako se koriste bez zaštite od sunca. Postoje i daljnji čimbenici rizika, poput obiteljske povijesti ili genetske predispozicije. Na primjer, pojedinci bijele rase su izloženiji, a posebno ljudi s pjegicama, mnogo madeža i oni sa svijetlim očima, kosom i kožom, kao i oni koji su doživjeli značajne opekline od sunca, osobito u ranoj životnoj dobi.

Dijagnosticirati i spriječiti melanom kože

Promjena izgleda madeža – oblika, boje i veličine – ili pojava novog, dva su faktora koji mogu pobuditi sumnju. Općenito, naime, ako se razvije melanom, madež poprima nepravilan oblik, s nejasnim rubovima, promjenjivom bojom, nijansama i većim dimenzijama u odnosu na normalno stanje. Osim toga, madež koji krvari, uzrokuje svrbež ili je okružen kvržicom ili crvenilom može zahtijevati daljnje istraživanje.

Iz perspektive prevencije, povremeni samopregled kože može biti dovoljan za prepoznavanje novih lezija ili promjena madeža. On može biti koristan za pravovremeno kontaktiranje stručnjaka koji uz potpuni pregled i podršku određenim tehnikama za povećanje i osvjetljavanje kože, može procijeniti obiteljsku povijest i prisutnost simptoma povezanih s melanomom kože. Međutim, sigurna dijagnoza kožnog melanoma zahtijeva ekscizijsku biopsiju, namjenski pregled kojim se sumnjiva lezija kirurški uklanja i analizira na mikroskopskoj razini.

Različite mogućnosti liječenja melanoma

Kožni melanom može se liječiti različitim terapijama. Prvi pristup je kirurški zahvat kojim se uklanja bolesno tkivo i dio okolnog zdravog tkiva, kako bi se sigurno eliminirale sve tumorske stanice. Ponekad se kirurški uklone i sentinel limfni čvorovi, tj. oni koje izravno hrani tumor, ili se propisuje preventivno liječenje. U specifičnim slučajevima, tj. kod simptomatskih metastaza na kosti ili mozgu, potrebno je pribjeći radioterapiji s ciljem integracije s drugim načinima liječenja ili kao palijativ za simptome.

Posljednjih godina sve se više etablira imunoterapija koja, zahvaljujući određenim lijekovima, uspijeva obnoviti imunološki odgovor organizma na tumorske stanice. Naposljetku, postoje takozvane loko-regionalne terapije, koje omogućuju izolaciju određenih dijelova tijela – poput udova – na koje se utječe ciljanom i dosljednom primjenom lijekova. U slučaju melanoma, najčešće lokoregionalne terapije su izolirana perfuzija ekstremiteta i elektrokemoterapija.

Melanom: važnost prevencije tijekom cijele godine

“Ovaj rak treba prevenirati cijele godine, iako je ljeto vrijeme najvećeg izlaganja suncu. Jednostavan i neinvazivan periodični dermatološki pregled preporuča se od najmanje 18 godina, ako nema posebnih individualnih predispozicija. Navika samopregleda već može učiniti razliku: to je mjera opreza koja pomaže ograničiti rizik od pojave melanoma ili na vrijeme presresti njegove signale. Prevencija se također mora odnositi na prakse poput laserskog uklanjanja dlačica i tetovaža: dobra je praksa, prije nego što im se pribjegne, posavjetovati se sa stručnjakom koji može napraviti odgovarajuću procjenu i isključiti specifičnu predispoziciju za nastanak ove bolesti”, zaključuje Ilaria Ricozzi, kirurg specijaliziran za dermatologiju tvrtke OncoPrecision.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here