Home Vijesti Milanović: Boysi su kao ratni zarobljenici. Skupit ćemo sto Grka pa se...

Milanović: Boysi su kao ratni zarobljenici. Skupit ćemo sto Grka pa se mijenjati

289
0

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je da se iza slučaja Dinamovih navijača koji su gotovo dva tjedna pritvoreni u grčkim zatvorima krije politička farsa i da vlada RH tu ne može mnogo učiniti.

“Vladi nije jednostavno, premijer je nakon nekoliko dana rekao točno isto ono što sam i ja. I njemu je sumnjivo. Čekamo da vidimo za što ih se točno tereti. Ne mogu te bez pravne osnove držati lišenog slobode. To je jedan od temelja europskog kontinentalnog prava, ta sloboda”, rekao je Milanović u Lokvama.

“Taj habeas corpus je u slučaju ovih naših  baraba, ali samo baraba, zasad gubo prekršen, to ja ne vidim kao vladavinu prava ne kao jednu masovnu retalijaciju prema jednoj etnički obojenoj skupini, oni su tamo skupili sve hrvatske navijače i strpali ih u zatvor”, odgovorio je Milanović na upit novinara je li zadovoljan angažmanom izvršne vlasti oko hrvatskih državljana koji su u zatvoru u Grčkoj. 

“Kao što sam već rekao, u tih pet dana treba odvojiti žito od kukolja, nakon toga one koji su krivi osudi, a ostale pusti doma, uz nekakvu prekršajnu kaznu. Ovo je politička farsa u kojoj vlada mora stvoriti dojam da je učinila sve što eventualno može, a ne može puno”, ustvrdio je.

Kaže da su oni tamo kao ratni zarobljenici

Nakon što je premijer Andrej Plenković otputovao u Atenu, gdje se susreo s grčim kolegom, dok su ministar pravosuđa Ivan Malenica i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman posjetili navijače u zatvoru, Milanović ponavlja da se iste tretira kao ratne zarobljenike te se prema njima vrši kolektivna kazna. 

“Oni su tamo ratni zarobljenici, onda nek ih tretiraju prema pravilima ratnog prava pa ćemo zamijeniti ljude, skupit ćemo mi sto Grka, bezveze, zato što su bacali papiriće. Znam da će netko reći poginuo je čovjek. Da, grozno, ali nisu išli tamo s namjerom da ga ubiju. Niti su imali naoružanje, jer ne bi prošli granicu. To je cijeli niz barijera zdravog razuma koji jasno ukazuje da se radi o političkoj svinjariji. Ok, neka to prevedu na grčki”, rekao je.

“U početku paziš što govoriš da ljudima ne naškodiš, ali već su im naškodili”, dodaje.

Milanović kaže da bi isto govorio da je riječ o navijačima Crvene zvezde.

“Ovo što se radi je tema za Europski parlament, koji ne zasjeda, ali gdje su naši parlamentarci? Ne zasjeda parlament, ali to te ne sprječava da održiš presicu. Glavno da lovica sjeda, ovo iritira, nisam ja taj koji o tome treba govoriti, ali drago mi je da smo se Plenković i ja složili u principu u onom bitnom – da je ovo nedopustivo.

To su naši ljudi, naši mangupi, nisu ratni zločinci. Mi smo ljude koji su bili optuživani za ratne zločine svejedno tretirali na određeni način i posjećivali ih. Prema tome, što je sporno da ministri posjete obične navijače? Gdje je parlamentarna elita? Bave se ugroženim mediteranskim vrstama, to mogu i ja”, rekao je Milanović.

Predsjednik države smatra da je prošla faza u kojoj je Grčka trebala pokazati da je pravna država. Uz to, napominje da stotinjak navijača koji su otputovali u Ateni uoči utakmice AEK – Dinamo nije imalo namjeru lišiti nekoga života. 

“To mislim da je nedokazivo jer sam siguran da u to nitko nije išao s namjerom. Drugim riječima, to je čista politika, na to smo navikli iz tih dijelova Europe i tu vlada nije mogla učiniti ništa, ali to treba javno reći”, izjavio je predsjednik Republike. (index)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here