Home Mozaik “Priča o jugoslavenskom Las Vegasu”:  Možete li vjerovati da su se ovdje...

“Priča o jugoslavenskom Las Vegasu”:  Možete li vjerovati da su se ovdje gosti kupali u šampanju, kockali i jeli jastoge? 

214
1

Tada se dnevno trošilo stotinu kilograma jastoga, pet kilograma kavijara i stotine boca vrhunskih alkoholnih pića

Američki multimilijunaš, ujedno i izdavač erotskog časopisa, prije čak 50 godina u Malinskoj na Krku otvorio je jedan od najraskošnijih hotelskih kompleksa na svijetu. Jugoslovenski Las Vegas, kako su ga prije nazivali, bio je jedno od najluksuznijih odmarališta u cijeloj državi u svoje vrijeme, piše Danas.hr RTL-a. Sada je to samo još jedna ruševina na jadranskoj obali.

Priča o Hotelu Palace, centralni objekt hotelskog megakompleksa Haludovo, jedinstven je spoj socijalizma i kapitalizma. Hotel je, naime, imao lobi gdje je početkom 70-tih godina vladao hedonizam kao na nijednom drugom mjestu u Jugoslaviji. Bogataši iz Amerike dolazili su kockati, jesti jastoge i kavijar, piti šampanjce i provoditi se.

Tada se dnevno trošilo stotinu kilograma jastoga, pet kilograma kavijara i stotine boca najboljih alkoholnih pića. Prema legendama, u tom luksuznom hotelu postojao je i bazen koji je bio napunjem šampanjcem.

I dalje privlači pažnju turista
Pokrivao je gotovo sto tisuća kvadrata što je oko 15 nogometnih igrališta. Primao je oko 15 tisuća ljudi i to je tada predstavljao pravi mali turistički gradić s vanjskim i unutarnjim bazenima, kuglanom i ogromnim terasama. Nalazi se niti 50 metara od mora.

Arhitekt Boris Magaš, autor Poljuda i hotela Solaris pokraj Šibenika, projektirao je cijeli kompleks. Gradnju je financirao Bob Guccione, vlasnik erotskog magazina Penthouse, a kako bi stvorio hedonistički raj, uložio je četvrt milijarde dolara.

Za vrijeme rata, hotel je služio kao smještaj izbjeglicama, no nakon neuspješne privatizacije, kompleks je prepušten propadanju.

Trenutni vlasnik je rusko-armenski trgovac dijamantima Ara Abramjan koji je blizak Vladimiru Putinu. Prije nekoliko godina tražio je zatvranje plaže, to jest, obalnog pojasa dužeg od kilometra kako bi počeli radovi. Lokalna vlast je to odbila tako da se vlasnik tu nije pojavio već tri godine.

Od svega što se nudilo, danas su u upotrebi samo separei na plaži, a cijeli kompleks, pak, privlači pažnju turista kao kulisa za neki film.

“Čudesno je kako izgleda sada, ali kada bismo ga mogli vidjeti kroz oči turista, koji je sjedio ovdje u baru, ili u bazenu, to bi bilo još bolje”, kaže Patricia iz Nizozemske. S njom se slaže i David iz Njemačke kojemu je “s jedne strane tužno, jer je tako ogromno i ima toliko uništenih stvari, ali s druge strane zbilja je lijepo vidjeti sve ovo i šetati uokolo”. (net.hr)

Previous articleMilanović: Boysi su kao ratni zarobljenici. Skupit ćemo sto Grka pa se mijenjati
Next articleŽeljko Sopić novi trener Rijeke!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here