Home Vijesti Milanović pustio finsku premijerku da ga čeka, šetala je salom i gledala...

Milanović pustio finsku premijerku da ga čeka, šetala je salom i gledala umjetnine

236
0

Finska premijerka Sanna Marin u službenom je posjetu Hrvatskoj u sklopu svoje turneje po zapadnom Balkanu, a na Pantovčaku ju je primio predsjednik Zoran Milanović. Reporter RTL-a Ivan Skorin tvitao je snimku finske premijerke koja je morala pričekati nekoliko minuta da se Milanović pojavi.

Za to vrijeme je prvo mirno stajala sama, a onda prošetala salom za prijem razgledavajući umjetnine s rukama prekriženim na leđima. Kad je čula da se vrata kroz koja Milanović mora proći otvaraju, vratila se do njih, ali hrvatski predsjednik se još nije bio pojavio. Nekoliko trenutaka je pričekala, a onda je stigao, nasmijan i pružio joj ruku.

Na sastanku održanom u Uredu Predsjednika Republike razgovarali su o odnosima dviju država koje povezuje članstvo u Europskoj uniji, zatim o NATO summitu koji će se održati u Madridu idućeg tjedna, kao i o sigurnosnoj i političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, priopćio je ured predsjednika.

Budući da je Finska podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u, predsjednik Milanović upoznao je premijerku Marin sa svojim stavovima vezanim uz širenje NATO-a. Pri tome je pojasnio kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO i da razumije sigurnosne razloge zbog kojih je Finska aplicirala za članstvo, ali je finskoj premijerki istodobno ukazao na sigurnosne probleme s kojima je suočena Hrvatska zbog nestabilne političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Milanović detaljno je pri tome informirao svoju sugovornicu o teškom položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini kojima je uskraćeno demokratsko pravo biranja svojih legitimnih predstavnika.

Nadalje, predsjednik Milanović prenio je predsjednici finske Vlade svoje uvjerenje kako je potrebno nastaviti proces širenja EU. U tom je kontekstu ponovio svoju podršku za dodjelu statusa kandidata Ukrajini i Moldovi, ali je upozorio kako se status kandidata istovremeno mora osigurati i Bosni i Hercegovini, te započeti pregovore s državama jugoistočne Europe koje su ispunile tražene uvjete za to.

Istaknuvši kako su stabilnost Bosne i Hercegovine i ravnopravnost Hrvata u toj državi posebno važni za Hrvatsku, predsjednik Milanović rekao je premijerki Marin kako od partnera iz EU, uključujući Finsku, očekuje više razumijevanja i podrške za interese Republike Hrvatske jer je međusobna podrška smisao savezništva kako u EU, tako i u NATO-u, stoji u priopćenju Milanovićeva ureda.

Prije nego što je stigla u Hrvatsku, finska premijerka je posjetila Albaniju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, a danas će se u Banskim dvorima sastati i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Previous articleHDZ: ‘Agresivna LNG komesarka može se baciti pod bager, ali proširenje terminala neće zaustaviti‘
Next articleVedrana Rudan: Ja volim samo sebe

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here