Home Vijesti Milanović: Rusija i SAD su neuništivi, Kina nije

Milanović: Rusija i SAD su neuništivi, Kina nije

215
0

Predsjednik RH Zoran Milanović poručio je u utorak da energija nije roba, nego resurs koji jamči sigurnost, neovisnost i snagu, a da se Europska unija trenutno nalazi u situaciji da će plin kupovati od SAD-a “po tri puta većoj cijeni”. 

Milanović je rekao da Rusija i SAD, svatko na svoj način, nisu slučajno “dvije velike i neuništive države”. “Neuništive su jer imaju određene tehnologije (…) i neograničene količine energije za svoje potrebe. Kina već nije ta kategorija”, ustvrdio je Milanović.

Europska unija se dugo “praćkala u iluziji” da će osnovati neko energetsko tržište, no s obzirom na ozbiljno ratno stanje došlo se do toga da će plin kupovati od saveznika SAD-a, po tri puta većoj cijeni.

“Ozbiljno je ratno stanje, ozbiljnije nego ikada u našim životima. Došli smo na to da ćemo plin kupovati od saveznika po tri puta višoj cijeni. To je činjenica. To će koštati”, rekao je.

Kazao je i da je zato francuski predsjednik Macron otišao u SAD razgovarati s američkim predsjednikom Bidenom. “Ustvari, moliti iz pozicije slabijeg partnera za razumijevanje i milost”, ocijenio je Milanović.

Rekao je da je potrošnja električne energije po stanovniku pokazatelj strukture ekonomije, pri čemu govori o prisutnosti odnosno nedostatku industrije. Ustvrdio je da u Hrvatskoj “nema industrije”, dok je u nekim i manje razvijenim državama, primjerice Srbiji, ta potrošnja po stanovniku značajno veća.

Previous articleOtkriveno kako će se HNS braniti u ‘slučaju Borjan’, citirati će ove dvije osobe!
Next articleČini se da mladi u Hrvatskoj opet izvode suludi i opasan TikTok izazov

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here