Home Vijesti Ministarstvo uprave: Rijeka može imati trobojnu zastavu (VIDEO)

Ministarstvo uprave: Rijeka može imati trobojnu zastavu (VIDEO)

2088
3

Tajnik Liste za Rijeku Predrag Miletić i član Savjeta Mauro Graziani javnosti su danas predstavili mišljenje Ministarstva uprave prema kojem je i gradovima omogućeno imati trobojnu zastavu. Naime, sve dosadašnje inicijative za povratkom povijesne trobojnice, do sada su od strane lokalnih vlasti i gradonačelnika blokirane zbog navodne neusklađenosti trobojne gradske zastave sa zakonom. Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa i daje prednost preuzimanju povijesnim verzijama gradskih zastava i grbova ali pravilnik o dodijeli zastava i grbova koji proizlazi iz ovog zakona predviđa samo jednobojne gradske zastave. Lista za Rijeku se zbog toga obratila Ministarstvu uprave od kojeg je zatražila mišljenje mogu li gradovi imati trobojnu zastavu ukoliko se radi o povijesnoj zastavi. U odgovoru iz Ministarstva jasno je naznačeno pravo jednicia lokalne samouprave ima pravo na trobojnu zastavu ukoliko je to važno za očuvanje kontinuiteta povijesne zastave. Na taj način su otklonjene pravne prepreka za povratak riječke trobojnice i one sada mogu biti jedino političke, ističu u Listi za Rijeku.

U toj stranci se zalažu za dovršetak procesa povratka povijesnih simbola započetog 1998. godine i zaustavljenog od tadašnjeg Ministarstva uprave. Tom odlukom, Rijeka je postala jedini hrvatski grad kojem je odlukom Vlade zabranjeno korištenje vlastite povijesne zastave.

Miletić i Graziani ističu kako se unatoč takvoj odluci riječka povijesna trobojnica kojan je u uporabi još od 1848. godine, ipak polako ali sigurno vraća u grad. Odnedavno se riječke boje koriste u logu TZ Rijeka, a bordo boja s riječke trobojnice je uvrštena i u garnituru dresova riječkog nogometnog prvoligaša.

Iz Liste za Rijeku najavljuju kako uskoro pokrenuti inicijativu za povratkom povijesne zastave (u starom ili novom sazivu GV) pa će se o inicijativi 15 godina nakon desne sada imati priliku očitovati i lijeva Vlada. (rd)

3 COMMENTS

  1. moram reći da je ovakva zastava koju predstavljate s grbom falsifikat, jer povijesna riječka zastava nije imala u sebi grb. Možete htjeti i tražiti sada i zastavu s grbom ali ju ne možete nazivati povijesnom, jer povijesna je smo trobojnica a grb je posebno.
    Možda se čini ne toliko bitnim ali je bitno, jer velika je razlika u državama s grbom i bez njega u zastavi, ima to svoje značenje.
    Kako god za identitet Rijeke dobro da se vrati ova trobojnica, ali i plavo bijela zastava je ušla u srca i identitet Rijeke, jer plavo bijelom percipiramo Rijeku isto, s toga bi trebalo raspisati javni natječaj za novu riječku zastavu zadanu u kombinaciji trobojnice i plavo bijele a može i grba dvoglavog orla.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here