Home Mozaik Misteriozni izvor u svemiru emitirao više od 1600 signala u samo 47...

Misteriozni izvor u svemiru emitirao više od 1600 signala u samo 47 dana!

442
0

Znanstvenici su nakon analize podataka jednog izvora brze provale radio valova ustanovili da je on 2019. emitirao 1652 signala u rasponu od samo 47 dana.

Brza provala radiovalova (FRB, fast radio bursts) jedni su od najfascinantnijih misterija u kozmosu. Izuzetno su snažni, neki oslobađaju više energije od 500 milijuna Sunca, a traju manje od treptaja oka.

Jedna od najvažnijih karakteristika ovih signala jest to da su oni kratkotrajni i nepredvidivi. Obično se pojave iznenada na nekom dijelu neba i traju tek nekoliko milisekundi. Ponavljajući FRB-i, dakle kada se ne radi samo o jednom intervalu, već o više njih uzastopce, vrlo su rijetki i posebice privlače pažnju znanstvenika.

Neki od ponavljajućih FRB-ova se javljao periodično, u pravilnim razmacima, svakih nekoliko dana ili mjeseci.

No, stručnjaci kod spomenutog FRB-a (FRB 121102) nisu uočili periodičnost što znači da njegov izvor možda nije neki rotirajući kompaktni objekt, poput magnetara – neutronske zvijezde sa izuzetno jakim magnetskim poljem, piše Science Alert.

To znači da možda postoji više od jednog mehanizma koji stoji iza ovakve provale radio valova i da su potrebne daljnje analize kako bismo shvatili o čemu se tu zapravo radi.

FRB 121102 je jedan od najaktivnijih izboja radiovalova. Astronomi su, zbog njegove učestalosti, mogli locirati njegov izvor i smjestiti ga u patuljastu galaksiju udaljenu od nas 3 milijarde svjetlosnih godina. Ovaj FRB ne samo da je nevjerojatno aktivan, nego ima i svoj ciklus: 90 dana je aktivan, a zatim 67 dana miruje, odnosno ne emitira signale.

Znanstvenici su stoga pažljivo pratili FRB 121102 i ustanovili da je između 29. kolovoza i 29. listopada 2019., emitirao 1652 pojedinačna signala. Najveća stopa bila je 122 izboja tijekom jednog sata; što je i najveća razina aktivnosti koju smo ikada zabilježili kod FRB-ova.

Zbog velike količine podataka, stručnjaci su mogli napraviti statističku analizu aktivnosti izvora. Otkrili su da se izboji mogu svrstati u dvije kategorije – onu s većom energijom i onu s niskim energetskim izbojima.

Da je izvor ovog FRB-a magnetar, odnosno da su ga uzrokovali mehanizmi s površine neutronske zvijezde, izboji bi se pojavljivali periodično, poput svjetla s rotirajućeg svjetionika. No, znanstvenici nisu zabilježili takvo svojstvo kod FRB 121102; što znači da magnetari možda nisu jedini izvor brzih provala radio valova..

Istraživanje naziva A bimodal burst energy distribution of a repeating fast radio burst source objavljeno je u časopisu Nature.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here