Home Kolumne Mjesni Odbori u Fokusu: Orehovica, Damir Kamenar

Mjesni Odbori u Fokusu: Orehovica, Damir Kamenar

314
0
MixCollage 05 Jul 2024 06 09 PM 5588
MO Orehovica

Orehovica je malo mjesto iznad Rječine okruženo brdima Rebrom, Strmicom, Kljunom, i Sv. Katarinom.

Prema knjizi Andrije Račkog, “Povijest grada Sušaka” iz 1929, godine, mjesto Orehovica spominje se već 1681. godine. Jedan spis 1836. godine veli da se je današnja Orehovica od najstarijih vremena zvala Žakalj pa da joj je general Vukasović, graditelj Luzianske ceste, dao ime Hrast po krasnom prastarom Hrastu, što se je nalazio uz gradsku mitnicu.

Jedan dio Orehovice je tako pripadao gradskoj općini Sušak, dok je drugi dio pripadao općini Grobnik.

U dolini Rječine u Orehovici danas se vide razvaline nekoć mlina kojeg su prozvali imenom onog kraja “Žakalj”.

Vrijedno je spomenuti da je taj mlin sagrađen 1841 godine, da je kod strojeva bilo zaposleno preko stotinu ljudi, a da se brašno izvozilo u Englesku, Francusku, Egipat, Brazil, Njemačku i Balkan.

Danas Orehovica ima najizrazitiji prometni položaj na Grobinštini. Preko njezina teritorija prolaze ceste različitog značaja. Izgradnjom zaobilaznice , Orehovica je povećala svoj prometni značaj. To su “sjeverna vrata” Rijeke.

Sastav Vijeća mjesnog odbora

Na mjesnim izborima 2023. godinu pobjedu je odnijela kandidacijska lista SDP-a s koje je izabrano 4 vijećnika Damir Kamenar (predsjednik VMO), Martina Čugelj Juršić, zamjenica predsjednika, Snježana Radić i Sandy Mijatović. Kandidacijsku listu HDZ-a u Vijeću mjesnog odbora predstavlja Dajna Jogan.

O problemima, inicijativama i prijedlozima za poboljšanje života naših sugrađana razgovarali smo s predsjednikom Vijeća mjesnog odbora Orehovica  Damirom Kamenarom.

Screenshot 20240702 123921 Chrome 01 01
MO Orehovica

Koje su glavne inicijative i projekti koje vaš mjesni odbor trenutno provodi ili planira provesti u narednom razdoblju?

Naša grupa građana ponukana neradom ili neznanjem vođenja jednog teritorija grada Rijeke, odlučila je to promijeniti i prije godinu dana smo skoro pa jednoglasno izabrani.

Zadaci koji smo si zadali, prije svega odnose se na rješavanje komunalnih problema te okupljanju i aktivizaciji rada mještana, omladine i djece. Da bi to uradili, trebaju nam prostori i volonteri koji bi to sve pratili.  

Također je i glavni projekt rasvjeta ulice Grobnička cesta – Banska vrata koja je valjda još jedina koja nema javnu rasvjetu.

Drugi veliki projekt je da se konačno stavi u službu građana Rijeke – kanjon Rječine koji sa svojim ljepotama ali i kulturnom baštinom ne zaostaje ni za Parkovima prirode kao što su: Učka, Platak, Golubinjak i Zeleni vir – „zajedno“. „A kao povijesna značajka jesu: ruševine, tuneli na Katarini, sam kanjon Rječine je granica sa Italijom čija su obilježja djelomično i danas vidljiva.“

Ne treba zaboraviti da se oslobađanje Rijeke vršilo ovdje i da je tu stradalo, po lokalnim izvorima, oko 700 partizana a da nemaju niti jednu spomen ploču. Oslobađanje Rijeke slavi se u Palači Šećerane, Guvernerovoj palači itd. ali ne na mjestu samog  događaja. Također se zaboravlja da je kanjon Rječine – pluća grada Rijeke pogotovo kad Rječina teče i donosi u centar grada svježi i čisti kisik zbog kojeg je ne mali broj Orehovčana doživio i 90 godina.

Kako ocjenjujete suradnju vašeg mjesnog odbora s gradskom upravom? Možete li navesti konkretne primjere uspješne suradnje ili izazove s kojima ste se suočili?

Na početku je bilo dosta problema ali s naše strane gledišta, problemi su prevaziđeni i suradnja je sve bolja i bolja. Naravno da će s naše strane biti raznih zahtjeva ali isto tako razumijemo kako se svim tim zahtjevima ne može udovoljiti.

Sa našom tajnicom Sonjom Ban Oklobdžija imamo vrhunsku suradnju iako je službeno (fizički) kod nas na terenu samo utorkom ali također imamo suradnju i ostale dane u tjednu kada je na svom službenom radnom mjestu u Mjesnom odboru Gornja Vežica.

Koje su najveće poteškoće s kojima se susrećete u radu vašeg mjesnog odbora, bilo u pogledu financiranja, resursa ili administrativnih prepreka?

Jedini problem koji je ostao je suradnja s Rijeka plusom. Tu dolazi  ono pitanje što je bilo prije: kokoš ili jaje? Oni ne shvaćaju da pogotovo u stambenim četvrtima prednost u svakom pogledu imaju pješaci jer automobili imaju povijest tek 150 godina a pješaci, naravno, puno više. I dok god oni budu u uvjerenju da su: Draga, Sveti Kuzam, Svilno, Pehlin, Pašac, Drenova i Orehovica – prigrad a ne grad Rijeka i da oni imaju sva ista prava koja se odnose na grad, bit će i dalje problema. Pomalo nas dovode na kušnju da povučemo i drastične poteze za njihovo smjenjivanje.

Koje prijedloge imate za poboljšanje sustava mjesne samouprave u Rijeci? Što bi, po vašem mišljenju, trebalo promijeniti ili unaprijediti kako bi mjesni odbori mogli učinkovitije djelovati?

Više puta sam na raznim sastancima isticao da građani Rijeke u sadašnjim uvjetima nikad nisu imali manje prava nego danas. Danas imaju samo pravo biranja i predlaganja. O ničem drugom ne odlučuju. Čak i ako se neki prijedlog i usvoji od gradskih službi, građani ne mogu uopće utjecati na izbor izvođača koji se u biti stalno daje istim firmama koji su i 100 % skuplji. Sredstva koja se dobiju, u stvari gube na svom značaju i do 50 % svoje vrijednosti u izvođenju radova na terenu. Tu predlažemo da se u odabir izvođača uključe i predstavnici Mjesnog odbora. Također predlažemo da barem za 20 % sredstava MO-a, imaju sami pravo odlučivanja o radovima i njihovoj potrošnji. Naravno, uz suradnju sa mjesnom samoupravom koja bi pazila da je sve u skladu sa Zakonom.

Kako vaš mjesni odbor uključuje građane u svoje aktivnosti i odluke? Smatrate li da postoji dovoljno participacije građana i kako planirate potaknuti njihovo veće sudjelovanje?

Uključivanje mještana u rad Mjesnog odbora je sve bolje i bolje od kada smo počeli upravljati Mjesnim odborom Orehovica.

Izašla su 4 Informatora o našem radu te 2 poziva na glasanje. Vijeće je otvorilo svoju stranicu na internetu gdje je samo u lipnju bilo 992 pregleda. Za sada imamo i 2 volontera sa programima za djecu i mlade iako se još nekoliko osoba javilo da su voljni učestvovati.

Održana su 4 velika okupljanja mještana na kojima je bilo prisutno cca 200 sudionika što predstavlja oko 45 % mještana. Također je i izlaznost na Parlamentarne izbore na Orehovici bila 65 % dok je za izbore za Europski parlament, izlaznost u granicama prosjeka.

Vijeće također ima u planu izraditi i bilten za slijedeću godinu u kojem bi se obuhvatila prošlost, sadašnjost i budućnost Orehovice. Materijal smo već prikupili.

Rubrika “Mjesni Odbori u Fokusu” na Portalu Rijeka danas predstavlja i promovira svaki od 34 riječka mjesna odbora. Ova inicijativa odražava predanost Grada Rijeke prema jačanju mjesne samouprave i poticanju građanskog sudjelovanja u razvoju lokalne zajednice, odgovarajući na preporuku Vijeća građana grada Rijeke. Osim predstavljanja rada Mjesnih Odbora, cilj je potaknuti dijalog između građana i mjesnih odbora te stvaranje prostora za razmjenu ideja i iskustava.

Mjesni Odbori u Fokusu: BRAŠĆINE-PULAC
Mjesni Odbori u Fokusu: KOZALA
Mjesni Odbori u Fokusu: GRBCI
Mjesni Odbori u Fokusu: BRAJDA-DOLAC

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here