Home Mozaik Mogu li psi prepoznati je li žena trudna? Evo što kaže znanost

Mogu li psi prepoznati je li žena trudna? Evo što kaže znanost

62
0

Nema puno toga što pseći nos ne može prepoznati. Uvježbani pas može nanjušiti mirisni trag kroz užurbani grad dva dana nakon što je stvoren; mogu nanjušiti eksplozive i otkriti otrove u tlu.

Nosevi nekih pasa su zapravo toliko osjetljivi da mogu prepoznati zdravstvene probleme svojih vlasnika. Postoji popis bolesti za koje psići mogu otkriti samo njuhom, uključujući višestruke vrste raka, dijabetes, narkolepsiju, malariju i nedavno, COVID-19.

Ali što je s trudnoćom? Pitajte bezbroj trudnica (koje su ujedno vlasnice kućnih ljubimaca) i one će vam reći isto: otkako su se te dvije crte pojavile na testu za trudnoću, njihov se pas ponaša drugačije. Ali je li to zato što njihov četveronožni prijatelj može nanjušiti fetusa? Ili je to samo pretjerana mašta od strane vlasnice?

Svakako je istina da tijelo prolazi kroz mnoge hormonske promjene tijekom trudnoće – a neke od njih sigurno mogu potaknuti promjenu mirisa. Nije to samo zbog različite ravnoteže: određeni spolni hormoni, zvani estrogeni, povećavaju se posebno kako bi termoregulirali tijelo tijekom trudnoće – to jest, kako bi se dodatno znojili.

Da budemo jasni, ne kažemo da vaš pas može nanjušiti vašu trudnoću – ali ako može, ove hormonske promjene mogle bi pružiti prihvatljivo objašnjenje za tu sposobnost.

Ali nemojmo još donositi brze zaključke. Postoji mnogo drugih mogućih razloga za promjenu u ponašanju vašeg psa oko vaše rastuće kvrge. Psi su više prilagođeni ljudskim emocijama od bilo koje druge vrste: upravljaju svojim životima pomoću naših izraza lica, tona glasa i govora tijela; kada ste tužni, ili sretni, ili nervozni, oni znaju za to.

Dakle, budući da trudnoća sa sobom donosi promjene raspoloženja, umor i općenito loše osjećanje, nije nevjerojatno da bi vaš vjerni pseći pratilac mogao primijetiti da su stvari pomalo neispravne. Dodajte tome promjene u ponašanju kao što su pažnja prema trbuhu, sporije hodanje, više spavanja, jutarnje povraćanje i promjena prehrane i navika tjelovježbe, i postoji mnogo potencijalnih tragova koji su jasni vašim četveronožnim prijateljima.

Zatim, naravno, tu je stari favorit: ljudska psihologija. Baš kao što su psi jako naklonjeni nama, mi smo naivčine – a također smo i apsolutni majstori u obraćanju obrazaca kojih nema. Previše nam je lako primijetiti da naš ljubimac radi nešto što mislimo da je čudno – čak i ako to možda i nije toliko neobično – i podsvjesno odlučimo da je to dokaz nadnaravne sposobnosti da osjetimo nadolazeću prinovu u obitelji.

Uostalom, uzbuđeni ste – nema li smisla da je cijeli svijet, psi i sve ostalo, također uzbuđeno?

Na kraju krajeva, pitanje mogu li psi nanjušiti trudnoću je pitanje na koje jednostavno još nemamo odgovor. Vjerojatno je – i mnogi bi vlasnici kućnih ljubimaca sigurno jamčili za taj fenomen – ali sve dok nemamo neke dobre podatke o tom pitanju, ni u jednom slučaju ne možemo biti sigurni. (Iflscience)

Previous articleAlbanac koji je uhvaćen sa 100 grama kokaina: koristim ga za osobne potrebe jer pomaže protiv mucanja
Next articleFOTO: Navijač u Turskoj razbio nos talijanskom nogometašu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here