Home Biznis Musk uzima droge: “Uzimam ketamin u interesu investitora”

Musk uzima droge: “Uzimam ketamin u interesu investitora”

581
0
Fotomontaža Elona Muska s tijelom Viktora Medvedčuka

Prije nekoliko mjeseci, menadžeri su rekli da su zabrinuti zbog njegove svakodnevne upotrebe droga. Danas je sam Elon Musk taj koji prekida šutnju: “Radim 16 sati dnevno…

Elon Musk uzima droge: “Sa stajališta investitora, bolje je da to nastavim činiti. Radim 16 sati dnevno”

Wall Street Journal je bio na meti kada je nedavno progovorio o uzbuni oko Elona Muska: magnat Tesle svakodnevno se drogira i koristi ketamin. Njegovi su menadžeri tako rekli da, prema internim izvorima, ima velike poslovne brige. Pojavile su se Muskove ne baš trijezne zabave i njegova navika da ih prate lagane ketaminske droge, poput marihuane. Sve te glasine potvrdila je i osoba koja je izravno uključena, govoreći da iza njegovih izbora stoje “najbolji interesi za investitora”.

Uvijek proizlaze iz medicinskog recepta. Na CNN-u, Elon je govorio o “izvršenju” kao ključnom elementu na kojem se Wall Street temelji i karakterizira. Suočen s ovim, “s gledišta investitora, ako nešto uzimam, trebao bih to i nastaviti činiti.” Kad su se već pojavile glasine o njegovim “porocima”, sam Musk je rekao: “Postoje trenuci kada je u mom mozgu prisutno negativno kemijsko stanje slično depresiji.” Tako mi danas upotreba ketamina”, prema njegovim riječima, “pomaže da se izvučem iz negativnosti”.

Magnat i ketamin: što je to i koji su rizici?

U njegovom slučaju nije riječ o zlouporabi, a to prema njegovoj vrlo osobnoj teoriji: “Radim 16 sati dnevno i nema situacija u kojima si mogu priuštiti da budem izvan igre.” Oni koji pomno prate milijardera vlasnika Tesle i Spacea X, znaju da je Elon već više puta govorio o toj ovisnosti. Što je ketamin? Jesmo li sigurni da svakodnevno uzimanje i to u Muskovim dozama nije štetno? Poruka koju on šalje vrlo je opasna, pa pokušajmo razjasniti.

Ketamin je sintetiziran 1962. godine kao anestetik i lijek protiv bolova, a iz istih razloga koristi se i danas. Kako u medicini tako i u veterini. Prema novijim studijama, indiciran je kao lijek “učinkovit protiv oblika depresije koji ne odgovaraju tradicionalnim terapijama”. Budite oprezni, međutim, sve ovo vrijedi pod uvjetom da postoje recept i česte liječničke kontrole. Uziman u velikim dozama, ketamin dovodi do psihodeličnih učinaka kod pacijenta, s “disocijacijom” subjekta među simptomima. Ne samo s okolnim svijetom, nego i sa samim sobom.

Način na koji tvar djeluje zapravo se smatra “disocijativnim”. Disocijativni anestetik djeluje dajući jasan osjećaj razdvajanja tijela i uma. Sedamdesetih godina smatran je najkorištenijom drogom za tzv. “high”, vrlo popularan na rave partyjima. Prilično uobičajen zbog svojih učinaka i niske cijene nabave. Ali kao i danas, ako se uzima u velikim dozama i bez liječničkog nadzora, može dovesti do zastrašujućih simptoma. Točnije, poput jasnog odvajanja od stvarnosti: zato nikada nije pozitivno prekoračiti minimalnu dozu. U slučaju krhkih osobnosti postoji opasnost od pada u pravu psihozu. Kontinuirano korištenje, baš kao što to čini Musk, dovodi subjekta do drugih fizičkih poremećaja. Oni utječu na svakodnevne navike, poput otežane probave, mokrenja, a djeluje i na pamćenje, postupno ga i nepovratno oštećujući.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here