Mozaik

Na današnji dan Carpathia spasila preživjele s Titanica!

Na današnji dan Carpathia spasila preživjele s Titanica!

This image has an empty alt attribute; its file name is RMS_Carpathia.jpg

Na današnji dan 1912. godine dogodila se jedna od najvećih pomorskih nesreća kada je potonuo legendarni Titanic. 706 preživjelih putnika živote mogu zahvaliti hrabroj posadi Carpathie koja je plovila na ruti New York – Fiume/Rijeka (tada u Austro-Ugarskoj). Od posade na brodu njih 84 bili su pomorci iz Istre i Kvarnera.
Carpathia je u trenutku primanja signala bila oko 58 milja od Titanica, dok je brod Californian bio udaljen manje od 20 milja, no oni nisu uhvatili Titanicov poziv u pomoć, a iako su vidjeli rakete koje su ispaljene s Titanica, nisu ih protumačili kao poziv u pomoć. Nakon što je Carpathia primila SOS signal s Titanica, kapetan Arthur Henry Rostron donio je odluku o kretanju prema Titanicu najvećom mogućom brzinom, unatoč potencijalnoj opasnosti od santi leda na tome području. Iako je maksimalna brzina broda bila 15 čvorova na sat, zahvaljujući njegovoj naredbi da se topla voda ne koristi za nikakve druge svrhe radi što bolje iskoristivosti parnog stroja, brod je postigao brzinu od 17 čvorova na sat. Na mjesto potonuća Titanica Carpathia je stigla 15. travnja 1912. godine, u četiri ujutro, sat i 40 minuta nakon potonuća, te je nakon kraće potrage pronašla čamce za spašavanje na kojima je bilo 706 putnika (od ukupno 2.223 koliko ih je bilo na brodu).

U Rijeci jedini sačuvan spasilački prsluk s Titanica u Europi!

Josip Car, koji je na Carpathiji radio kao konobar, kao uspomenu pri iskrcaju s Carpathije donio je kući jedan od pet spasilačkih prsluka RMS Titanica. Jedini u Europi sačuvani prsluk za spašavanje s Titanica te jedan od pet preostalih u svijetu nakon smrti Josipa Cara njegovi nasljednici darovali su, 1938. godine, riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Vrijedni predmet s Titanica ležao je zaboravljen u muzejskome depou. Godine 1999. otkrio ga je kustos za pomorstvo u riječkome muzeju Nikša Mendeš a identificirali su ga hrvatski titanikolog i predsjednik Hrvatskog društva Titanic Slobodan Novković i švicarski titanikolog te predsjednik Švicarskog Titanic društva, Günter Bäbler. Danas je, nakon restauracije, ponovno dostupan javnosti.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Škoda u Rijeci snimila spot o sigurnosti biciklista, morate ga pogledati!

spApril 20, 2019

Salma Hayek i Samuel L. Jackson dolaze u Rijeku?

spApril 19, 2019

Zabranjeno korištenje plaže Sablićevo zbog opasnosti od odrona

spApril 19, 2019

Brod Galeb imao je tri blizanca, nijedan nije preživio kraj 2. svjetskog rata

spApril 18, 2019

Grad Rijeka će podržati inicijativu povodom 10-te godišnjice tragične smrti Simkea

spApril 17, 2019

Humanitarna akcija Riječkih anđela – USKRS SVIMA!

spApril 17, 2019

Riječki tunel zatvoren zbog prodora oborinskih voda, u tijeku sanacija!

spApril 17, 2019

The Beertija beer festić!

spApril 17, 2019

FOTO: Tvornica Kaltenberg pive na Kukuljanovu!

spApril 16, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.