Home Mozaik Najbolje aplikacije za učenje stranih jezika

Najbolje aplikacije za učenje stranih jezika

199
0

Razvojem tehnologije na tržištu su se pojavile brojne aplikacije i platforme koje pomažu u savladavanju stranih jezika. Sve ih odlikuje jednostavnost upotrebe – dovoljno je instalirati ih na mobilni telefon ili laptop i učenje može započeti. Ljeto, kada je većina na godišnjem odmoru, idealno je vrijeme da isprobate neke od popularnih aplikacija. S time na umu OMNIA Centar za strane jezike iz Rijeke sastavio je listu najboljih aplikacija za učenje stranih jezika. Zašto ne biste spojili ugodno s korisnim i negdje na plaži, u hladu, započeli s učenjem ili s ponavljanjem već naučenog?

Većina aplikacija namijenjena je lakšem snalaženju u nepoznatom jezičnom okruženju, npr. Fodor’s Travel Phrases: Essential phrasebook for 22 languages za iPhone i iPad, koja vam nudi najčešće fraze koje su turistu potrebne za osnovnu komunikaciju u stranoj zemlji. Ako želite znati više od pozdrava i osnovnih fraza, pomoći će vam neke od aplikacija i platformi za učenje jezika koje vam donosimo u nastavku. Sve su besplatne, zabavne i zanimljiv su način za dopuniti jezično znanje.

Vjerojatno najpoznatija aplikacija za učenje stranih jezika na svijetu je Duolingo. Kod Duolinga riječ je više o igri, a manje o učenju, ali ako uzmemo u obzir da mnogi puno vremena provode igrajući kompjuterske ili internetske igrice, zašto ne bi to vrijeme iskoristili igrajući se na Duolingu i pritom nešto i naučili. Duolingo trenutno nudi desetak stranih jezika a strukturiran je tako da, kao u igrici, korisnik prelazi nivoe. Korisnik ima tri života, odnosno tri mogućnosti pogreške i ako sve savlada može ići na sljedeću razinu, a ako izgubi sve živote kreće od početka nivoa i ponavlja gradivo. Zadaci se sastoje od čitanja, pisanja, slušanja i govorenja. Najzanimljiviji dio je kada u mikrofon ponavljate izgovor riječi ili fraze, nakon čega sustav presuđuje jeste li dobro izgovorili i odlučuje jeste li spremni za prelazak na viši nivo. Tijekom cijelog puta skupljaju se i bodovi što će se posebno svidjeti korisnicima s razvijenim natjecateljskim duhom.  Na Duolingu se možete povezati s prijateljima, oni mogu pratiti vaš rezultat kao i vi njihov.

Interakcija s izvornim govornicima je ono što najviše nedostaje većini pri učenju stranih jezika. To su na umu imali pri osmišljavaju internetske platforme Busuu, koja broji više od 40 milijuna registriranih korisnika. Korisnici platforme jedni drugima pomažu u savladavanju stranog jezika. Lekcije za početnike koriste flashcards za učenje novih riječi i fraza, a viši nivoi uključuju kompleksnije zadatke, kao što su pisanje i odgovaranje na pitanja koja onda pregledavaju i ispravljaju izvorni govornici. Osnovni dio platforme besplatan je za sve korisnike i uključuje zadatke s dijalozima, vježbama pisanja i audio zapisima, a za članove koji plaćaju mjesečnu ili godišnju članarinu na raspolaganju su i video materijali, opsežna gramatika kao i materijali u PDF-u koji se mogu isprintati. Međutim, i dio aplikacije koji je besplatan nudi dosta zanimljivih materijala koji pomažu pri učenju jezika. Busuu trenutno nudi poduke iz španjolskog, njemačkog, francuskog, talijanskog, portugalskog, ruskog, poljskog, turskog, arapskog, japanskog i kineskog jezika.

busuu-h1

Living language je zanimljiva internetska platforma koja nudi učenje 20 svjetskih jezika.  Registrirani korisnici na raspolaganju imaju online tečajeve različitih trajanja i intenziteta, a platforma ima i besplatan dio koji nudi PDF materijale.

Hello Talk je još jedna aplikacija koja omogućuje korisnicima interakciju s izvornim govornicima koji putem aplikacije koja je slična WhatsApp chatu mogu izmjenjivati tekstualne i glasovvne poruke.  Korisnici mogu ispravljati jedni druge pomoću alata za ispravljanje pogrešaka koji komunikaciju transformira u lekciju stranog jezika. Aplikacija ima i alat za prevođenje u slučaju da komunikacija na stranom jeziku zapne kao i korisnu text-to-voice opciju koja tekst pretvara u glas te na taj način nećete imati nedoumice kako se neka riječ ili fraza na stranom jeziku izgovara.

Language-Exchange-App-Review (1) Language-Exchange-App-Review

Ako smo rekli da je Doulingu više za igranje nego za učenje, što tek reći za Mindsnacks. Najjednostavnije bi bilo reći da Mindsnacks prati suvremene trendove u poučavanju stranih jezika, kod kojih je naglasak u spoju igre i učenja, tzv. gamification. U ponudi je sedam stranih jezika, svaki od kojih dolazi uz 8 ili 9 igrica kroz koje se vježba vokabular, gramatika, slušanje… Igricama prethode jednostavne i kratke lekcije  čiji sadržaj se onda uvježbava kroz igranje igrica. Osnovni oblik aplikacije je besplatan za download, a ako se navučete i doplatite nudi vam se još lekcija i igrica.

free-business-apps-mindsnacks (1)

Babbel je aplikacija koja u svojoj besplatnoj verziji nudi 40 lekcija iz 13 stranih jezika.  Svaka lekcija započinje prezentacijom vokabulara uz pomoć slika. Vokabular se zatim koristi u frazama i kratkim dijalozima. Kao i Duolingo, Babbel ima alat za prepoznavanje govora pa u mikrofon možete izgovarati fraze na stranom jeziku dok se, npr. ujutro autobusom vozite na posao. Gramatika se objašnjava pomoću praktičnih pop-up prozorčića, a desktop verzija sadrži i kratke kulturološke bilješke. Kao i Duolingo, Babbel će vam slati dnevne podsjetnike da je vrijeme da se uhvatite posla i savladate lekciju predviđenu za taj dan.

babbel

Fluent Panda je namijenjena za učenje putem mobilnog uređaja i prilagođena je formom malim zaslonima mobitela, a sadržajem korisnicima koji nemaju puno vremena. Aplikacija pomaže učenju riječi i fraza kroz vrlo jezgrovite i kratke lekcije. Prelazeći nivoe korisnik skuplja lišće za virtualnu pandu iz naziva aplikacije. Kako se panda hrani lišćem i raste, tako raste i korisnikovo poznavanje jezika i komunikacijske vještine.1b6afe3d2bb3fb980b614f49d4a0dfe5_original (1)

Za kraj, vjerojatno najpoznatiji softver za učenje stranih jezika – Rosetta Stone. Isprobati je možete besplatno putem free trial opcije, a puna instalacija se plaća. Iz iskustva polaznika tečajeva u Centru za strane jezike OMNIA, Rosetta Stone se pokazala kao zanimljiv dodatak učenju jezika na tečaju. Pojedini polaznici Rosettu su koristili kao svojevrsni back up gradivu naučenom na tečaju.

Za one kojima je cilj savladati engleski jezik, internetske stranice BBC English sadrže pregršt materijala, kao i stranice British Councila. (izvor: omnia-jezici.com)

 

 

 

 

 

Previous articlePad prometa i gubici Luke Rijeka u prvoj polovici godine
Next articleNK Rijeka slavi 70-ti rođendan!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here