Home Kolumne Nakon raspada ruske vojske , slijedi raspad Ruske Federacije!

Nakon raspada ruske vojske , slijedi raspad Ruske Federacije!

305
0
Piše: Boris Bradarić

U kolumni od 16.5.2022 godine i analizi stanja na istočnom bojištu (https://www.rijekadanas.com/ruska-vojska-na-granici-raspada/) dao sam naslutiti scenarijo gdje bi se ruska agresorska vojska mogla početi raspadati. “Već sada se može reći da je ruska vojska izgubila bitku za drugi po veličini grad u Ukrajini Harkiv. Ukrajinska vojska je u svom protuudaru stigla do mjesta Rubizanhe i od tamo pritišće na gradić Vovschansk. Osvajanjem njega prekida se ruta ruskog snadbijevanja trupa od Belgoroda prema Izyumu. Drugi pravac djelovanja najvjerojatnije bi išao od džepa kod Chuhuiva prema Kupiansku. Treća ruta bi trebala ići preko trećeg džepa kod Chepila, 40 km sjevernoistočno od Izyuma.”

Raspad ruske vojske prvo je počeo upravo na onom drugom pravcu od Chuhuiva prema Kupiansku. Pritiščući rusku vojsku na svim ovim pravcima Ukrajinci nisu dozvolili brzi premještaj ruskih rezervnih jedinica na onim pravcima gdje je došlo na proboja prve linije obrane. Povrh svega, ukrajinska vojska je u rezervi na tom pravcu imala jednu motoriziranu diviziju i dobro popunjeni drugi napadački ešalon sastavljen od teritorijalnih brigada. One su brzo popunjavale praznine iza udarnih postrojbi ukrajinske vojske koja je u klinovima ulazila u rusku dubinu. Ukrajinski specijalci su u zaleđu ruskih jedinica uspješno neutralizirali moćnu rusku artiljeriju precizno navodeći superiorniju zapadnu dalekometnu artiljeriju, spriječavajući tako borbena djelovanja ruske artiljerije po ukrajinskim udarnim brigadama u ofanzivnim prodorima. Brzina napredovanja je bila takva da je ruska vojska u panici morala bježati iz nekih okupiranih područja (Izyum) kako se neke jedinice ne bi našle u totalnom ukrajinskom okruženju.

Nakon oslobađanja okupiranih teritorija, na žalost, ponovo smo postali svjedoci ruskih ratnih zločina. Do sada je već pronađena jedna masovna grobnica s preko 400 ubijenih civila blizu grada Izyuma pa je za prepostavljati, na primjeru Buče, da će ih biti puno više. Kao na primjeru nacističke Njemačke, Rusija će morati proći kroz vlastitu katarzu i to ne samo zbog ovog rata nego i zbog svega onoga što su ruski režimi od Staljina pa do Putina napravili drugim narodima ali i samom ruskom.

Kada se gleda na samu Rusku Federaciju, to je tvorevina slična SFRJ ali s kohezijskim faktorima koji nisu temeljeni na zdravim demokratskim osnovama i uzajamnom poštovanju i respektu između ruske većine i ostalih manjinskih naroda. Kada strahovlada, korupcija , oligarhija te državni terorizam drže tu zemlju na okupu onda je pitanje dana kada će ovakva zemlja, koja je taj oblik kohezije financirala prihodima od prodaje nafte i plina, moći financirati lokalne republičke diktatore kao što su Kadirov i drugi.

Nakon raspada SSSR, Ruska Federacija nikad nije niti krenula putem izgradnje modernog demokratskog društva nego su stari komunistički kadrovi postali kapitalisti i ruski imperijalisti koji su svoju političku agendu temeljili na iskušanom starom carskom imperijalističkom-boljševističkom modelu agresivnog pokoravanja malih naroda.

Da se razumijemo. Ova ruska političko-ekonomska elita niti prema svom vlastitom narodu nema nikakve empatije niti svoju političku agendu vodi zbog dobrobiti vlastitog naroda. Ruski narod i ruske institucije su samo instrument u rukama ovih manipulatora koji žele sačuvati i proširiti svoj utjecaj u ruskom društvu. Svaka bivša republika SSSR koja je bolja i naprednija od Ruske Federacije je potencijalno opasna za to društvo iz prošlosti. Kada se oslobodimo ovisnosti o ruskom plinu i nafti više neće biti novaca za financiranje tog ruskom koruptivnog monstruma. I do sada su ruski generali i visoki časnici zamagljivali ogromne količine novaca i sve se je to gledalo kroz prste zbog zajedničkom parcijalnog interesa vladavine ruske oligargije nad ruskim narodom. I zato Putin u panici traži nova tržišta za naftu i plin jer bez toga će doći i do nove Oktobrske revolucije. Bez zapadnog novca i zapadne vrhunske tehnologije niti ruska balistička raketa ne može pogoditi programirani cilj unutar 500 metara. Ruska država je terminalni bolesnik i pitanje je vremena kada će doći do raspada sistema.

Previous articleSerijski ljubavnik javno otkrio što radi ženama za novce: Stalno mu ovo traže (FOTO)
Next articleCosmi: Ritam u nastavku pao? Nemoguće je igrati 90 minuta na tako visokom nivou

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here