Home Najnovije NIJE IM DOSTA DIVLJAČI: Lovci na Učki ubijaju i kućne ljubimce

NIJE IM DOSTA DIVLJAČI: Lovci na Učki ubijaju i kućne ljubimce

2912
4

Iz Liburnijskog društva za dobrobit životinja “Lunjo i Maza” sa sjedištem u Lovranu izrazili su negodovanje nakon saznanja o ubijena dva mlada psa na padinama Učke, iznad Lovrana. Psi su ubijeni metkom 29. prosinca u popodnevnim satima na lokaciji Lovrinščina, točnije na makadamskoj cesti u blizini vikend kućica.

Psi su ubijeni na čistini, bijeloj cesti i potom odvučeni oko 300 metara u grmlje o čemu svjedoče i tragovi krvi i ulegnute trave. Također, vidljivo je da su ubijeni vatrenim oružjem iz velike blizine, gotovo da im je cijev prislonjena na tijela. Ubijeni su nasred bijele ceste kojom prolaze automobili, biciklisti, planinari i turisti te vikend šetači.


Foto: Društvo ‘Lunjo i Maza’

Stavak 2. članka 54 Zakona o lovstvu navodi da: “kretanje državnim, županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama dopušteno je samo s praznim oružjem u navlaci ili zaštitnoj kutiji”, dodaju iz Društva. U konkretnom se slučaju radi o psima obitelji Turković Edite i Valtera iz Dobreća, od kojih je ovčar star tek sedam mjeseci, a manji mješanac nešto više od godine dana. Oba psa su prema iskazu vlasnice imali oko vrata ogrlice, no očito je da ih je netko skinuo jer na leševima pasa nije bilo ogrlica.

Prema iskazima mještana psi nisu bili lutalice, nisu se kretali bez prisustva nekog od obitelji van okućnice, nisu bili agresivni već dobroćudni i nije teško zaključiti da ih je nepoznati monstrum odvukao ili čak autom odvezao do mjesta gdje ih je mučki ubio, zaključuju u Društvu.

– Napominjemo, ovaj slučaj nije jedini i ovakve se stvari konstantno ponavljaju na području Lovranščine, osobito na području Dobreća. Prema iskazima mještana puca se uvijek i kada nema lova. Puca se na rubovima naseljenih mjesta, pa i na udaljenosti manjoj od 300 metara kako je propisano Zakonom o lovstvu! Kako smo obaviješteni, radi se o bahatim i sadistički nastrojenim pojedincima, pa sukladno činjenicama kategorički tražimo da se povede računa o tome i takve članove lovačkih udruga opomene i kazni, naglašavaju iz Društva te dodaju kako ne žele sukobe s lovcima već da se ovakvi pojedinci sankcioniraju.

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here