Home Najnovije Nijemci ljuti zbog dizajna dresova za Euro. Podsjećaju na naciste

Nijemci ljuti zbog dizajna dresova za Euro. Podsjećaju na naciste

443
0
3e5c255f a937 4bc6 8533 ad1ceb03b393
3e5c255f a937 4bc6 8533 ad1ceb03b393

Njemački nogometni savez (DFB) izazvao je kontroverzu nakon što je objavio partnerstvo s Nikeom za opremanje reprezentacije od 2027. do 2034. godine, zamjenjujući tako dugogodišnjeg partnera, Adidas. Ova odluka potaknula je nezadovoljstvo dijela javnosti, navijača i političara koji smatraju da je Adidas važan dio identiteta njemačkog nogometa.

Međutim, dok se javnost bori s ovom promjenom, nova briga pojavila se u vezi s dizajnom Adidasovih dresova koji su još uvijek u upotrebi. Naime, dijelovi dizajna, posebice font brojeva na dresovima, potaknuli su kontroverzne usporedbe s nacističkim ideologijama iz prošlosti.

Njemački povjesničar i arheolog Michael Konig iznio je na Twitteru svoje zapažanje o izgledu dresa s brojem 44, tvrdeći da font brojeva podsjeća na oznaku SS, paravojnu formaciju pod vlašću nacističke stranke u Drugom svjetskom ratu.

“Iz povijesne perspektive je vrlo upitno treba li dozvoliti ovakve dresove za Europsko prvenstvo”,

Ova usporedba izazvala je različite reakcije, pri čemu su neki navijači i komentatori na društvenim mrežama izrazili zabrinutost zbog moguće promocije nacističkog režima putem dresova. Unatoč tome, malo je vjerojatno da će igrači reprezentacije nositi broj 44 na nadolazećem Europskom prvenstvu.

Ipak, problem leži u tome što je moguće personalizirati dres s tim brojem putem službene stranice reprezentacije, što otvara mogućnost da navijači naruče dres s brojem 44, što bi moglo biti shvaćeno kao podrška nacističkom režimu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here