Home Vijesti Njemački znanstvenici objavili podjelu Europe na 6 dijelova

Njemački znanstvenici objavili podjelu Europe na 6 dijelova

2150
0

Europa je već dugo ujedinjena, au međuvremenu se i proširila, no razlike su očite, a euroskepticizam sve izraženiji.

Stara karta podjele Europe, prema kulturno-prostornim kriterijima, koju je izradio njemački akademski odbor, ponovno je “oživjela” na Twitteru, gdje se o tome povela rasprava. Prema karti, zamišljene regionalne granice prolaze kroz teritorij nekoliko europskih država.

“Veliku kartu podjele Europe prema kulturno-prostornim kriterijima” podijelio je na Twitteru luksemburški politolog Florian Biber uz komentar da cijeni “njemačku preciznost”, ali da je ideja da se jasne granice mogu povući između kulturnih područja. je “apsurdno i problematično”.

Predložena je podjela kontinenta na zapadnu, sjevernu, južnu, srednju, jugoistočnu i istočnu Europu, s teritorijem nekoliko zemalja koji se prostire na nekoliko regija.

Tako bi, prema karti, sjeverni dio Srbije, odnosno veći dio Vojvodine, pripadao srednjoj Europi, a ostatak jugoistočnoj. Najveći dio Ukrajine pripadao bi istočnoj Europi, dok bi krajnji zapad bio u srednjoj Europi.

Zamišljena granica između srednje i južne Europe prolazila bi kroz središnji dio Rumunjske i praktički bi “presjekla” državu na pola. Francuska bi bila “podijeljena” na čak tri dijela – najveći bi dio bio u zapadnoj Europi, južna obala bi bila u južnoj, a pokrajina Alzas na krajnjem istoku bila bi u središnjem dijelu.

Autor karte je Stalni odbor za zemljopisna imena (StAGN), tijelo koje se bavi standardizacijom zemljopisnih imena na njemačkom jeziku. To je neovisni akademski odbor bez suverenih funkcija, au njemu su znanstvenici iz Njemačke, Austrije, Švicarske i drugih zemalja njemačkog govornog područja.

Podjelu je inspirirao rad austrijskog istraživača Petera Jordana koji je želio stvoriti model kulturnih prostora koji “isključuje nacionalne i političke faktore”.

Koncept srednje Europe je polazište jer se o njemu “raspravlja u raspravi o okončanju globalnih i političkih antagonizama s posebnim utjecajem na Europu”.

Kako bi suzio koncept Srednje Europe, Jordan je koristio osam kriterija: povijesni utjecaj koji su ostavile njemačka i židovska kultura, nasljeđe protestantizma i katoličanstva dok pravoslavlje i islam igraju tek sporednu ulogu, rani razvoj urbanog sustava i srednji klasa u odnosu na istočnu Europu, rano postojanje slobodnih seljačkih klasa, tradicija lokalne i regionalne samouprave, kulturna raznolikost unutar država, politička i ekonomska tendencija prema kontinentalizmu i, konačno, kasna industrijalizacija u usporedbi sa zapadnom Europom, ali rano u usporedbi s istočnom Europom.

Previous articleZaposlenica škole zavela učenika (14) pa se poseksala s njim u autu: ‘Mama, tata, osjećam se čudno…’
Next articleSmrde li zmije i na što? Žena dala odgovor koji će mnoge baciti u nevjericu?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here