Home Sport Nogomet dobiva ružičasti karton!

Nogomet dobiva ružičasti karton!

138
0
GOQPmGpXQAAVO0i
GOQPmGpXQAAVO0i

Ove godine, na Copa Americi koja će se održati u lipnju u Sjedinjenim Američkim Državama, nogomet će svjedočiti inovaciji koja ima za cilj zaštitu zdravlja igrača. Po prvi put u povijesti, bit će uveden ružičasti karton koji će služiti kao upozorenje za moguću zamjenu igrača u slučaju sumnje na ozljedu glave ili potres mozga.

Inovacija u Nogometu: Ružičasti Karton

Ružičasti karton, popularno nazvan “Pink karton”, predstavlja novu mjeru koju je uvela Južnoamerička nogometna federacija (CONMEBOL). Ovaj karton omogućava sudcu da signalizira potencijalnu opasnost od ozljede glave, pružajući igraču priliku za zamjenu kako bi se spriječile ozbiljnije posljedice.

Prema najnovijim pravilima, suparnička momčad će automatski dobiti mogućnost dodatne zamjene kad god se koristi ružičasti karton. Ovo pravilo je uvedeno radi brige o zdravlju igrača, osiguravajući da zamjena zbog sumnje na potres mozga ne utječe na ukupni broj dozvoljenih zamjena tijekom utakmice.

Protokol za Zamjene

CONMEBOL je objavio detaljan protokol za korištenje ružičastog kartona:

  • Istovremena Zamjena: Ako se normalna zamjena izvrši u isto vrijeme kad i zamjena zbog potresa mozga, prilika za zamjenu će biti odbačena.
  • Korištenje Zamjena: Kada momčad iskoristi sve redovite prilike za zamjenu, ne može koristiti zamjenu zbog potresa mozga kako bi izvršila redovnu zamjenu.
  • Povratak u Igru: Igraču koji ima potres mozga ili se sumnja da je pretrpio potres mozga neće biti dopušten povratak na utakmicu ili sudjelovanje u izvođenju jedanaesteraca.
  • Medicinska Pratnja: Kada god je to moguće, igrač s potresom mozga bit će otpraćen u svlačionicu ili medicinski centar.

Zdravlje Igrača na Prvom Mjestu

Ova inovacija naglašava važnost zaštite zdravlja igrača. Prema novim pravilima, nakon završetka utakmice, maksimalno 24 sata, momčadski liječnik koji je otkrio sumnju na potres mozga na terenu morat će poslati obrazac o procjeni potresa mozga liječničkoj komisiji CONMEBOL-a. Ova mjera osigurava da svaki slučaj bude temeljito pregledan i dokumentiran.

Uvođenje ružičastog kartona na Copa Americi 2024 predstavlja značajan korak naprijed u zaštiti zdravlja nogometaša. Ova mjera ne samo da podiže svijest o ozbiljnosti ozljeda glave, već i osigurava da igrači dobiju potrebnu medicinsku pomoć u kritičnim trenucima. S obzirom na sve veći fokus na zdravlje i sigurnost u sportu, ružičasti karton mogao bi postati standardna praksa u budućnosti, ne samo na Copa Americi, već i u drugim nogometnim natjecanjima diljem svijeta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here