Home Vijesti Nova EU uredba: Obavezni sustavi pomoći u novim automobilima od 7. srpnja...

Nova EU uredba: Obavezni sustavi pomoći u novim automobilima od 7. srpnja 2024.

113
0
pexels jeshoots com 147458 13861

Od 7. srpnja 2024., svi novi automobili u Europskoj uniji morat će biti opremljeni nizom novih sustava pomoći, uključujući obavezno upozorenje na prekoračenje brzine. Ova nova regulativa odnosi se samo na nove modele automobila koji će biti predstavljeni ove godine, dok će postojeći modeli morati implementirati ove sustave prilikom idućeg redizajna ili predstavljanja novog modela.

Obavezno upozorenje za prekoračenje brzine

Jedan od ključnih sustava je Intelligent Speed Assistance (ISA), pametni sustav koji prati brzinu automobila. Od 7. srpnja 2024., novoregistrirani automobili morat će biti opremljeni ISA-om. Ovaj sustav koristi zvučne ili vizualne signale kako bi upozorio vozače na prekoračenje ograničenja brzine. Također može automatski lagano otpustiti gas, pružajući otpor ili vibraciju papučice gasa kada je potrebno.

Prati naš viber kanal

Dodatni obavezni sustavi pomoći

Uz ISA, novi automobili moraju imati i druge sustave pomoći:

  1. Blackbox (Crna Kutija): Ovaj uređaj snima podatke o nesrećama, bilježeći informacije poput brzine, kočenja i aktiviranja zračnog jastuka. Podaci se spremaju nekoliko sekundi prije i nakon nesreće kako bi se rekonstruirao tijek događaja.
  2. Pomoć pri Kočenju u Nuždi: Automatski sustav koji prepoznaje opasne situacije i samostalno koči vozilo kako bi se izbjegle ili ublažile nesreće.
  3. Svjetlo za Automatsko Kočenje u Nuždi: Ovo svjetlo signalizira snažno kočenje, upozoravajući vozače iza vozila.
  4. Upozorenje na Umor: Sustav koji prati budnost vozača i izdaje upozorenja za pauzu kada je potrebno.
  5. Asistent za Vožnju Unatrag: Pomaže pri detekciji osoba ili objekata iza vozila kako bi se izbjegle nezgode pri vožnji unatrag.
  6. Upozorenje o Napuštanju Prometne Trake (Lane Assist): Detektira kada automobil prelazi u drugu prometnu traku i pomaže vozaču da ostane unutar svoje trake.
  7. Alcolock u Pripremi: Novo sučelje za imobilizatore osjetljive na alkohol, koje će omogućiti naknadnu ugradnju ovih uređaja.

Implementacija i utjecaj

Ovi novi propisi predviđaju poboljšanje sigurnosti na cestama i smanjenje broja nesreća. Iako sustav ISA ne ograničava brzinu i ne koči aktivno automobil, vozači će morati svakodnevno isključivati sustav ako ga ne žele koristiti, budući da se ISA automatski aktivira pri svakom pokretanju automobila.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here