Home Biznis Nova kriza na Wall Streetu

Nova kriza na Wall Streetu

1235
0

Zbog loših rezultata kompanija, smanjenih prihoda i dobiti te najava novih otpuštanja, dionice su na Wall Streetu potonule na petogodišnju najnižu razinu. Dow Jones Indeks pritom je izgubio na vrijednosti velikih 5,69 posto te iznosi 8.519 bodova dok je S&P indeks pao za 6,1 posto, na 896 bodova. Pritom je vrijednost tehnološkog Nasdaqa umanjena za 4,77 posto, na 1.615 bodova. Zbog osjetno oslabljene potražnje nafte te rasta zaliha u SAD-u, njena je cijena pala na 67,30 dolara za barel što je jednodnevni pad od 5 dolara.

Cijena nafte na svjetskom tržištu nije bila toliko niska gotovo godinu i pol, točnije 16 mjeseci. Najveći pad dobiti osjetile su naftne kompanije te zrakoplovne tvrtke poput Boeinga koje su završile kvartal s lošim poslovanjem. Problem na američkom financijskom tržištu uvećan je samom činjenicom kako vrijednost dionica pada i ulagači povlače svoja sredstva iz zemalja u razvoju.

Tehnološke dionice Applea bile su među rijetkima s dobitkom, tako je Apple porastao oko 6 posto što zahvaljuje pozitivnim poslovnim rezultatima i lansiranju novih proizvoda. Europski su indeksi također zabilježili velike minuse, počevši s londonskim FTSE koje je umanjen za 4,5 posto, frankfurtski DAX je pritom pao za 4,4 posto.

Na Zagrebačkoj burzi jučerašnje trgovanje dionicama bilo je obavijeno crvenilom. Uz ukupan promet od 57,2 milijuna kuna, Crobex je pao za 5,48 posto, a najveći gubitnik bila je dionica Atlantske plovidbe s minusom od 15,38 posto. (Index)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here