Home Vijesti Novih 76 slučajeva korone, uvode se nove restrikcije!

Novih 76 slučajeva korone, uvode se nove restrikcije!

3575
0

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, Marija Bubaš, gostovala je jutros na N1Televiziji. Tamo je rekla kako od jučer do danas imamo 76 novih slučajeva koronavirusa. Imamo novih 76 slučajeva od jučer do danas

“Brojke nisu sjajne, danas je 76 novozaraženih. To je porast, nije neočekivan, puls teren govori da možemo očekivati takav jedan blagi porast”, rekla je Bubaš dodavši da su okupljanja raznih vrsta i povoda, smanjenje fizičkog razmaka i nepridržavanje propisanih mjera uvelike pridonijeli povećanju broja zaraženih.

Potom je prokomentirala i uvođenje novih mjera, pritom ponavljajući ono što su govorili i Capak i Beroš, kako se neće ići prema restrikcijama, nego prema preporukama.

“Naglasak je na odgovornom ponašanju, a ne na restrikcijama”, rekla je.

Govorila je i o novim restrikcijama

Što će biti sa svadbama i okupljanjima?

“Razmišlja se da se uvede obaveza kontaktiranja uzvanika i podsjeti ih se da ako imaju bilo kakve smetnje, da na dan dolaska izmjere temperaturu i ako je imaju da ostanu kod kuće, jer treba paziti i ponašati se odgovorno, jer naglasak je na odgovornom ponašanju, a ne na restrikcijama”, rekla je Bubaš.

Dodala je i da epidemiološka slika u Hrvatskoj nije katastrofalna, ali i da se ljudi ne pridržavaju ni dosad propisanih mjera.

“Trebamo govoriti o tome da ima stvari kojih se ni dosad nismo dovoljno pridržavali, pa tek onda da Stožer odluči treba li što ograničavati”, rekla je Bubaš.

Odgovorila i na pitanje o nošenju maski

Bubaš je tako na N1 jutros prokomentirala i nošenje maski i eventualno obvezno nošenje istih.

“Istraživanja govore da čak i nošenje platnenih maski smanjuje širenje. A ako je točno da će nas epidemija pratiti i na jesen, zašto ne bismo razmišljali o maskama?” upitala je i dodala kako je to u nekim zemljama postalo dio kulture.

“Svi znamo da je za razvijanje navike potrebno barem 3 tjedna. Ako trebamo naučiti nositi maske, zašto ne i na vlastitu inicijativu? Platnena maska je dostupna svima”, rekla je.

Dodala je i kako pitanje hoće li maske biti obavezne prepušta stožeru.

“Moj dojam je da situaciju držimo pod kontrolom, ali veliki dio je na građanima. Da se oni drže preporuka. Ako se ne pridržavamo, brojke koje su danas dvoznamenkaste mogu biti i troznamenkaste”, zaključila je za N1.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here