Home Kolumne Obersnel: Predrag Miletić manipulira, struka nije odredila datum ujedinjenja Rijeke i Sušaka!

Obersnel: Predrag Miletić manipulira, struka nije odredila datum ujedinjenja Rijeke i Sušaka!

2047
0

Nakon teksta Predraga Miletića, gradskog vijećnika Liste za Rijeku, Gradska uprava zaboravila 70–tu obljetnicu ujedinjenja Rijeke i Sušaka objavljenog na našem portalu, javio se gradonačelnik Obersnel. Njegovo reagiranje prenosimo u cijelosti:

‘Gospodin Miletić, inače član Gradskog vijeća Grada Rijeke iz redova Liste za Rijeku, tako tvrdi da je Grad Rijeka zaboravio obilježiti godišnjicu spajanja Rijeke i Sušaka što, naravno, nije točno i što je, da je htio, g. Miletić mogao lako provjeriti. Nažalost, u maniri njegove stranke, odabrao je baviti se manipulacijama, očito u svrhu vlastite promocije.

Budući da g. Miletić niti u jednom trenutku nije kontaktirao Gradsku upravu i provjerio istinitost svojih navoda, želim naglasiti da ova obljetnica ni u kojem slučaju nije zaboravljena. Štoviše, obilježit će se dvjema izložbama u organizaciji Muzeja grada Rijeke i Grada Rijeke uz suradnju s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke i Savezom antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije koje se pripremaju od prošle godine.

Naime, u veljači 2018. obilježava se sedamdeseta obljetnica ujedinjenja Rijeke i Sušaka u jedan grad – Rijeku. Tom prigodom na Korzu te u Muzeju grada Rijeke bit će postavljene izložbe istoimene tematike, autorice Sabrine Žigo. Izložbe će povijesno-dokumentaristički prikazati ovaj ključan događaj riječke povijesti, okolnosti njegova nastanka i njegove posljedice za daljnji razvoj regionalnog središta – Rijeke. Za kompleksnu i burnu povijest grada na Rječini, koja je odredila njegov prepoznatljiv višenacionalni i multikulturalni identitet, spajanje umjetno razdvojenih Rijeke i Sušaka istovremeno je značio zaključak i novi početak.

Cilj izložbe i popratnog kataloga je valorizacija tog identiteta Rijeke, potkrijepljena autentičnom povijesno-dokumentarnom građom o događajima, povijesnim ličnostima i drugim akterima, ali i životnim sudbinama građana Rijeke i Sušaka. Izložba na gradskim postamentima na Korzu, pod nazivom Sušak – Rijeka 1948. – 2018. bit će otvorena 26. veljače, a izložba u Muzeju grada Rijeke koncem ožujka.

Budući da niti jedan datum od strane struke nije definiran obljetničkim treba istaknuti sljedeće povijesne činjenice:

Zbog gospodarskog i vojnostrateškog značenja, Rijeka i Sušak pretrpjeli su u Drugome svjetskom ratu velika ljudska stradanja i materijalna razaranja. Povlačeći se pred partizanskim jedinicama, Nijemci su porušili sve mostove između Rijeke i Sušaka, minirali infrastrukturne i gospodarske objekte, sušačku i riječku luku. Nakon oslobođenja 3. svibnja 1945. odmah se prionulo obnovi grada. Izgradnjom i svečanim otvaranjem novog mosta između Rijeke i Sušaka u listopadu 1946., prvo je obnovljena fizička veza. Zaključcima mirovne konferencije u Parizu 1947. godine, Rijeka je ponovo vraćena matici zemlji Hrvatskoj u okviru države Jugoslavije. Prvo se prišlo ujedinjenju mjesnih organa vlasti dvaju gradova, Gradskog narodnooslobodilačkog odbora Rijeke (GNO) i GNO Sušaka. Prezidijum sabora Narodne Republike Hrvatske 27. prosinca 1947. raspisuje izbore za jedinstveni GNO Rijeka-Sušak. Proces ujedinjenja imao je svoju završnu fazu u veljači 1948. Izbori su održani 1. veljače, a prva sjednica GNO-a 12. veljače. Po administrativno-teritorijalnoj podjeli od 28. veljače te izmjenama i dopunama Zakona o administrativno-teritorijalnoj podjeli NR Hrvatske, nova gradska cjelina i formalno postaje jedinstveni grad pod imenom Rijeka. Imajući na umu ove povijesne podatke koje govore u prilog tome da je spajanje Rijeke i Sušaka bio proces, Grad Rijeka i Muzej grada Rijeke opredijelili su se izložbe otvoriti koncem veljače i u ožujku.

Također, podsjećam i da je Grad Rijeka u suradnji s Klubom Sušačana koncem listopada 2016. godine obilježio i 70. obljetnicu izgradnje Mosta preko Rječine između Rijeke i Sušaka.

Dakle, Grad Rijeka definitivno nije zaboravio obilježiti spajanje Rijeke i Sušaka, a nastojanja Liste za Rijeku i g. Miletića da manipulacijama i lažima diskreditiraju Grad Rijeku, i to baš na ovoj temi, tek su jalov pokušaj samopromocije. Žalosno.’, zaključuje se u reagiranju.

Previous articleU gradskoj vijećnici održana komemoracija za Korada Vujnovića
Next articleGostovanje Rijeke u Osijeku: Prekinuti negativan niz

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here