Home Vijesti Obersnel za, SABH protiv Zanelle

Obersnel za, SABH protiv Zanelle

1416
20

Na sjednici Gradskog vijeća koja je na rasporedu u utorak raspravljat će se i o prijedlogu Odbora za mjesnu samoupravu da se trg u Starom gradu između Koblerovog trga i trga Svete Barbare nazove Trgom Riccarda Zanelle. Nakon što je taj naziv jednoglasno predložilo Vijeće mjesnog odbora Školjić i prihvatio Odbor za mjesnu samoupravu, formalno ga je podržao i gradonačelnik Obersnel koji se po Poslovniku mora izjasniti o svakom aktu čak i kada nije predlagač. Međutim, stvar se zakomplicirala u lokalnom Savezu antifašističkih boraca kojima Zanella ‘ne paše’ iz ideoloških razloga. Zamjeraju mu ‘loše držanje u Rimu od 1943.-1945.’ te ‘očijukanje’ njegove stranke u Rijeci s Englezima i Amerikancima uz pokušaje da se Rijeku iza 2.svjetskog rata ‘ugura’ sa zapadne strane željezne zavjese. Njihove primjedbe su sadržajno netočne jer je Zanella gotovo cijeli 2.svjetski rat proveo interniran u francuskom logoru upravo zbog svojih predratnih aktivnosti protiv talijanskih fašista. Što se tiče optužbi o tadašnjim kontaktima čelnika Autonomne stranke sa Englezima i Amerikancima, takvi ‘krimeni’ teško mogu zazvučati ozbiljno godinu dana uoči primanja Hrvatske u EU ali su zabrinuli vijećnike vladajuće SDP-ove koalicije u kojoj sjedi predstavnik SABH-a i SDP-ov vijećnik Dinko Tamarut.


Trg Riccarda Zanelle trebao bi se naći između Koblerovog trga i Trga Svete Barbare u Starom gradu

Na klubu vijećnika te grupacije zbog takve situacije po prvi puta nisu donesene upute za glasanje po jednoj točki što će stvoriti nemale probleme određenom broju vijećnika iz vladajuće koalicije koji ruke dižu po nalogu stranačke mašinerije, a po većini pitanja nemaju stav. Očekuje se da će takvi većinom biti ‘suzdržani’ što znači da će im se glasovi pribrojiti onima koji budu glasali protiv. Za Zanellu će sigurno glasati predstavnici svih riječkih regionalnih stranaka (Lista za Rijeku, PGS i ARS), a sigurno će protiv biti HSS-ovac Bože Mimica koji još traži izlaz iz 90-tih godina prošlog stoljeća kada se aktivno suprotstavljao rehabilitaciji riječkog povijesnog grba.

Predstavnik predlagatelja Odbora za mjesnu samoupravu Danko Švorinić (Lista za Rijeku) ističe kako se prijedlogom ove odluke od vijećnika ne traži niti da prihvate Zanellin politički svjetonazor niti da mu dodjele orden za zasluge.
– Radi se o odluci kojom se vijećnicima naprosto predlaže da prihvate činjenicu prema kojoj je Zanella obilježio riječku povijest krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Smatram da na ulicu ili neki drugi oblik obilježja u našem gradu imaju pravo sve značajne i zaslužne riječke povijesne ličnosti bez obzira na njihovu ideološku pripadnost pod uvjetom da nisu okrvavili ruke ili bili dio totalitarnih režima, a u slučaju Zanelle se radi upravo o građanskom tipu političara, umjerenjaku te protivniku svih ekstremizama i radikalnih stavova. Kao i kod svih povijesnih velikana, tako i kod Zanelle ima onih koji ga više ili manje cijene. Ipak, nadam se da će se većina vijećnika uzdići iznad uskih ideoloških kriterija i glasati po kriteriju povijesnog značaja Zanelle za naš grad, zaključuje Švorinić. (rd)

20 COMMENTS

 1. LAŽIRANJE POVIJESTI DOGAĐA SE U OVOJ DRŽAVI PUNIH DVADESET GODINA, I NAŽALOST JOŠ UVIJEK JE PRISUTNO I U RIJECI. ŽALOSNO JE DA SAB IZBACUJE KRIVE POVJESNE ČINJENICE , A JOŠ JE ŽALOSNIJE IMATI OTKLON OD RIJEČKE POVIJESTI I RIJEČKIH POVIJESNIH LIČNOSTI I TO ZATO ŠTO SU BILI DRUGE NACIONALNOSTI. PA SVE JE TO RIJEČKA POVIJEST I SVE JE TO NAŠE I PRIPADA DANAŠNJIM RIJEČANIMA KAO IDENTITET GRADA. JOŠ JE ŽALOSNIJE DA ONI KOJI SU SE BORILI PROTIV FAŠIZMA SU PROTIV ZANELLE KOJI JE BIO PRVI ANTIFAŠISTA I PRVI KOJI JE DOŠAO U SUKOB SA FAŠIZMOM. TAKVO REZONIRANJE NEMA VEZE SA ZDRAVOM PAMETI VEĆ SA ŠOVINIZMOM I NEZNANJEM O POVIJESTI VLASTITOG GRADA.

 2. …kad jos pridodamo tome da je za vrijeme okupacije d’anunzia zanella nasao utociste u Kraljevini SHS na Susaku, onda ovi veliki anti-fasisti zapravo prikazuju koliko su povijesno neupuceni.

 3. citavechia ti si neupućen jer za vrijeme Danuzzia Sušak je bio okupiran od talijanske vojske iZanella nije bio na Sušaku. I za tvoju informaciju SHS je u to vrijeme imala parlamentarnu demokraciju , jedino je komunistima bio zabranjen rad.

 4. netočno je i jedno i drugo. fašistički državni udar je izveden 1922. – 2 godine nakon što je D’Annunzio istjeran iz grada. Zanella je te 1922. kao zarobljenik prvo borbenim čamcem talijanske ratne mornarice prebačen u Opatiju pa su ga kod Kanfanara napali tršćanski fašisti, a na kraju se ipak domogao teritorija Kraljevine SHS i u Svetoj Ani na Vežici održao sastanak sa ostatkom skupštine koja je napustila grad. Ali budući da im je i tamo prijetila opasnost, prebacili su se poslije u Kraljevicu.

 5. @f1: e, to već liči na točne podatke. Nevjerojatno je koliko se o tome u biti malo zna, u ovom bijednom gradu

 6. f1, imas pravo, krivo sam naveo. ali glavno je to sto on sa fasizmom nije imao bas nista, pa je pitanje sto tim velikim domoljubima smeta.

 7. Obi vas svih vuče za nos. Prvo je bio protiv Zanelle, ali sada je on ZA ali vidi vraga krivicu za neimenovanje trga preuzimaju SABH jer oni ionako nisu stranka,a zna se čija su glasačka mašinerija.Šta bi se reklo “i vuk sit i ovce na broju”

 8. smeta njima sve što je riječko, riječka povijjest, riječki grb, riječki identitet, znameniti Riječani, a radi se o ljudima koji su u Rijeku dišli sa jednim koferom, i da stvar bude u moralnim smislu još tragičnija, ovaj grad im je dao sve, posao, stan, obrazovanje,, a na kraju imaju averziju prema svemu što je riječko i pljuju prema svemu riječkom. Primjer božo mimica i sl. državotvorno ili prosdpeovsko društvo

 9. Zašto skrivati riječku povijest, od zastave pa do ovakvih pov.ličnosti ili izuma. Zašto tako lijevičari mrze ovaj grad ? Nije mi jasno.

 10. ma ne vjerujem da je pitanje desnih i lijevih – stvar je jednostavno znanja svoje povijesti. a tu su i hdz i sdp zaradili jedinicu. a mimica valjda mor aponovit razdred, odnosno cijelokupno obrazovanje.

 11. U gradskom vijeću sjede neobrazovani ljudi koji Riccarda Zanellu zovu “riccardo zanelli” (bože mimica, tomislava zečević pedić i ivan ivaniš) i to nakon predavanja koje im je o ZANELLI (a ne “Zanelliju” Mimico, Zečevičko i Ivanišu – odakle ste vi ono došli u Rijeku?) besplatno dala povjesničarka Ljubinka Karpwitz (pa ako do sad nisu znali kako se čovjek zove, mogli su to čuti danas) pa ne treba previše očekivati od ove zaista hvalevrijedne inicijative, barem dok u riječkom gradskom vijeću sjede hadezeovci i esdepeovci koje boli briga za naš grad, njegovu kulturu i povijest.

 12. ma jadni smo i mi, i on.

  Starosjedioca u Rijeci ima jako malo, a dotepence zaboli ona stvar za grad i njegovu povijest. I to je današnja Rijeka.

  Tuga i žalost, Moram reć, grad propada, polako ali sigurno…

 13. @veco
  grad je vec propao! ovo je postalo pre smijesno! nema smisla uopce komentirat vise ista! sve sta je rijecko, lijevicare podsjeca na fasizam, a ove druge na komunizam, i svi se bore protiv rijeckog identiteta,a s druge strane ga zagovaraju! samo vi dragi moji sugradjani, jer rijecani niste, glasajte idalje za SDP i HDZ pa ce i dalje regija propadat! elektromaterijal nam se pridruzio ostalim uspjesnim firmama: torpedu, bencicu, harteri, brodogradilistima… jel nam ostalo ista?? FIUME LIBERA

 14. zbilja poslije ovih komentara nemam što dodati……BOŽE MIMICA…otkud je taj došao,možete ga vidjeti samo po kafičima..gdje se grebe za cugu..na osnovu njegove pameti,ljepo bi mu ja kufer ali onaj isti s kojim je došau u naš grad pa pedala….Kaže koketirao je Zanella sa englezima i amerikancima…hahahaha…ovi danas iz sdp i hdz….mogu koketirati sa bugarima,rumunjima,..a i oni su nas prestigli…..Rijeka ne postoji zadnjih 30 god. več jako dugo i povjest se ne može izbrisati radi par pojedinaca,koji su stekli nekakav sebi samodopadan ugled u okvirima svoje obitelji i ne nikako dalje od toga…..Sami smo krivi,jer glasamo za takve kontraše..i još što je najgore šutimo…..ja pripadam taljanskoj manjini i ponosan sam na to,mi kao takvi smo minimalizirani i nemožemo nikome ni na jedan način naštetiti..ali kad su izbori…hoče i naš glas..a kad se treba jedno istinsko pravo ime dati ulici….onda su protiv i to bez razloga i još izmišljaju..svakakve gluposti..wiwa Riccardo Zanella…..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here