Home Vijesti Objavljena dugoročna vremenska prognoza za ljeto

Objavljena dugoročna vremenska prognoza za ljeto

147
0

Polako se približavamo ljetu. Otprilike mjesec i pol dana prije kraja proljeća meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je svoju prvu dugoročnu prognozu za ljeto.

Ovaj se servis u prognozi za ljeto, kada je riječ o Europi, fokusirao na dva glavna i najviše korištena modela – ECMWF i CFSv2.

ECMWF model

ECMWF model se smatra najpouzdanijim iako meteorolozi napominju da se nijedan sustav dugoročne/sezonske prognoze ne može nazvati potpuno pouzdanim jer promatraju samo trendove i način na koji se vremenski obrasci razvijaju tijekom duljih razdoblja. No ECMWF model je na vrhu što se tiče pouzdanosti.

Ovaj model predviđa vrijeme toplije od uobičajenog u većem dijelu kontinenta. No iznimka je prema sjeveroistoku, koji će biti pod utjecajem hladnijeg zraka. Što se tiče Hrvatske, ECMWF model predviđa više temperature od prosjeka za ljeto (između 0.5 i 1 Celzijev stupanj više).

Kad je riječ o oborinama, nad srednjom i sjevernom Europom predviđaju se uglavnom suši uvjeti. Međutim, vlažniji uvjeti očekuju se u južnim i središnjim dijelovima kontinenta, pa tako i u Hrvatskoj, što ukazuje da bi ta područja mogla očekivati aktivnija sezona oluja.

CFSv2 model

I ovaj model diljem Europe predviđa iznadprosječne površinske temperature tijekom ljeta. Jača toplinska anomalija predviđa se prema sjevernijim krajevima, koji će biti pod utjecajem zone visokog tlaka zraka. I ovaj model, baš kao i ECMWF, za Hrvatsku predviđa više temperature od prosječnih (između 0.5 i 1 Celzijev stupanj više).

Što se tiče oborina, ovaj model predviđa uglavnom vlažnije ljetne uvjete diljem Europe. “Ovo je također znak potencijalno jače sezone oluja. Prema sjeveru se predviđaju suši uvjeti zahvaljujući utjecaju visokog tlaka”, piše Severe Weather Europe. Među područjima na kojima se očekuju češće oluje nalazi se i Hrvatska, baš kao i u prethodnom modelu.

Što kažu hrvatski meteorolozi?

Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, za HRT je prije par tjedana objavio prognozu za proljeće i ljeto.

“Ožujak je već u svojoj prvoj polovini prilično topliji nego što je uobičajeno, a podjednako će vrlo vjerojatno biti i u nastavku mjeseca. I preostala dva proljetna mjeseca – travanj i svibanj – vjerojatno će obilježiti iznadprosječna toplina. No, u drugoj polovini proljeća izglednije je još promjenljivije vrijeme od dosadašnjeg – u dijelu travnja te osobito svibnja postoji povećana vjerojatnost za češće dolaske vlažnog zraka u naš dio Europe.

U takvim okolnostima može biti više dana s oborinom, moguće i s većom količinom u nekim dijelovima Hrvatske. I naravno, kako je to već uobičajeno tijekom proljeća, nije isključen i poneki slabije ili jače izraženi hladni prodor koji bi u travnju ili početkom svibnja u kopnenom području mogao uzrokovati pojavu mraza – za biljke jako opasnog i štetnog. Hoće li, kada i gdje biti moguć – pravodobno će se najaviti”, prognozirao je.

Kaže kako je iznadprosječna toplina u ljeto u cijeloj Hrvatskoj još vjerojatnija nego tijekom proljeća. Pritom je u lipnju povećana vjerojatnost za manje pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature zraka od klimatološki srednjih vrijednosti nego u srpnju i kolovozu. Uz to, barem u dijelu lipnja moglo bi biti više dana s kišom, vjerojatno najčešće s lokalnim pljuskovima, i to osobito u unutrašnjosti Hrvatske. (index)

Previous articleSrpkinja tri godine nosila predmet u vagini, o njoj se raspisali i strani mediji: ‘Znate li kad je nastao problem?’
Next articleSvjedočanstvo elitne prostitutke iz Srbije: ‘Imala sam jedva 18 godina, rekli su da ću zarađivati po 100 eura…’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here