Home Mozaik Odbačena kaznena prijava protiv Obersnela i Cvijanovića zbog petokrake na riječkom neboderu

Odbačena kaznena prijava protiv Obersnela i Cvijanovića zbog petokrake na riječkom neboderu

774
1

Odbačena je kaznena prijava protiv umjetnika Nemanje Cvijanovića i bivšeg gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela koju je podnijela politička stranka A-SH, zbog instalacije velike crvene zvijezde petokrake na riječkom neboderu, piše danas Večernji list.

Tadašnjeg riječkog gradonačelnika i multimedijalnog umjetnika teretili su za ‘širenje rasne, vjerske, nacionalne i etničke mržnje u cilju omalovažavanja hrvatske države i Domovinskog rata, nadmoćnosti i podčinjenosti po osnovi jedne rase, etničke i vjerske zajednice’.

‘Spomenuti oblik velike zvijezde petokrake, u koju je bilo uronjeno 2800 krhotina stakla, koji je postavljen u sklopu projekta Rijeka-Europska prijestolnica kulture 2020. i motiviran kulturnim sjećanjem koje ima za cilj istaknuti bogatu i burnu prošlost grada, kao podsjetnik na 2800 poginulih boraca u bitki za oslobođenje Rijeke kojim autor istodobno tematizira i istražuje povijesne mijene i adekvatne mainfestacije moći.

Isticanjem navedenog oblika u datim okolnostima i s javno naglašenom svrhom instalacije u skladu s Programom “Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.” autor, prvoprijavljeni, ne potiče niti može poticati na nasilje i mržnju prema prema određenoj skupini ljudi, dok je u odnosu na drugoprijavljenog utvrđeno da on nije sudjelovao u procesu odlučivanja koji je prethodio postavljanju tog oblika u okviru istog programa’, ističe se u obrazloženju Općinskog državnog odvjetništva Rijeka kojim je odbačena prijava, prenosi novinarka Večernjeg lista Ivana Jakelić.

Previous articleUmrla Ankica Lepej
Next articleKinezi tvrde da omikron možda može stići poštom

1 COMMENT

  1. Šta određenima smeta naša povijest, i to kakva povijest, živjelo se u blagostanju, a ne ovi na vlasti od 90-ih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here