Home Vijesti Ono što Trump ne kaže o Wuhanskom laboratoriju

Ono što Trump ne kaže o Wuhanskom laboratoriju

1114
0
Godinama su Amerikanci i Francuzi financirali eksperimente s virusima u Wuhanu.

Godinama su Amerikanci i Francuzi financirali eksperimente s virusima u Wuhanu, čak i one koje možda nisu mogli učiniti u vlastitim državama.

Postoje dokazi o Wuhanovoj povezanosti s virusom, ali ne dokazi poput onih kojih Trump i njegova desna ruka Mike Pompeo nisu pokazali kada optužuju Peking da je “proizveo” Covid-19.

Ovo su dokazi o suradnji, s milijunima dolara, između Sjedinjenih Država, Francuske i Kine u u laboratorijima visoke sigurnosti u Wuhanu za proučavanje životinjskih virusa. Obama je stavio četverogodišnji moratorij na neka od tih istraživanja, a potom je nastavio nešto kasnije uz podršku Anthonyja Faucija, šefa američke epidemiologije u zadnjih 40 godina. Godinama su Amerikanci i Francuzi financirali eksperimente s virusima u Wuhanu, čak i one koje možda nisu mogli učiniti u vlastitim zemljama.

Ovo je veza o virusu koja se krije iza Trumpovih optužbi i odgovora Pekinga o podrijetlu Covid-19, za koje većina znanstvenika smatra da je prirodnog podrijetla, a ne rezultat laboratorijskog eksperimenta.

Između SAD-a i Kine sada vlada klima Hladnog rata. U govoru UN-u 1974., Deng Xiapoing, tadašnji Maov izaslanik, rekao je: “Kina nikada neće težiti postati supersila.” Danas svi misle suprotno: Peking je koronavirusnoj krizi izbacio SAD s vodeće pozicije.

Paradoks je kako je Kina postala supersila: uz naše saučesništvo. Covid-19 je amblematična priča. Sve je počelo kada su Francuzi 2004. počeli graditi laboratorij visoke sigurnosti za životinjske viruse u Wuhanu. Kineski znanstvenici godinama se školuju na Institutu Jean-Merieux u Lyonu, a podržava ih Sanofi Pasteur, najveća svjetska tvrtka za cijepljenje.

  1. godine otvoren je laboratorij u Wuhanu, ali Kinezi su iznenada udaljili 50 francuskih istraživača koji morali pristupiti projektu u skladu s sporazumima koje su Kinezi sklopili s pariškim vlastima. Francuzi dožive šah mat, a Amerikanci su glavni akteri u cijeloj toj priči: Anthony Fauci, čovjek kojeg je Trump prije nekoliko tjedana želio otpustiti, bio je na čelu Operacije-Wuhan; šef američkog zdravstva, savjetnik svih predsjednika od Reagana na ovamo. Stručnjak za viruse, ali i za politiku.

I tu leži Wuhanska veza. Anthony Fauci, 2019. godine, kao voditelj Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti (Niaid), financira virusni projekt u Wuhanu s 3,7 milijuna dolara. To sigurno nije prvo američko financiranje: prethodnih godina stiglo je još 7,4 milijuna. Istraživanje vodi voditeljica laboratorija P4 Shi Zheng Li, “dama šišmiša”, specijalizirana u Montpellieru i Lyonu. Odlikovana je Legijom časti zajedno s voditeljem svih kineskih laboratorija Yuanom Zhimingom. Ukratko, Amerikanci su ukrali Francuzima “njihovu” najbolju znanstvenicu o virusima šišmiša.

Suradnja SAD i Kine se trebala nastaviti ove godine s istraživanjem kako se koronavirusi mijenjaju kada napadaju ljude. Projekt Wuhan iz EcoHetalth Alliance otkazan je tek 24. travnja, kada su Trump, Macron i Merkel počeli optuživati ​​Peking, ali i WHO, za nedostatak transparentnosti podataka o pandemiji.

Ali i ovdje na Zapadu je bilo malo transparentnosti. Nekoliko američkih znanstvenika kritiziralo je suradnju s Kinezima, jer je u nekim slučajevima uključivalo genetsku manipulaciju virusima i rizik od “bijega” iz laboratorija.

Slučajnost koju američka epidemiologinja Jonna Mazet strogo isključuje u izjavi za Business Insider: “U laboratoriji nije bilo propusta: i ja sam surađivala s Kinezima na sigurnosnim protokolima”. I dodaje dragocjene podatke: “Razgovarala sam sa Shi Zheng Li (dama šišmiša op.a.) i uvjeravala me da nitko nije obolio od Covid-19 prije izbijanja ove epidemije.”

Ista američka znanstvenica priznaje da nikada nije osobno posjetila Wuhanski laboratorij P4. Poput Francuza, Amerikanci (koji su financirali Wuhanski laboratorij), iako su poznavali osobno kineske znanstvenike, samo su jednom posjetili wuhanski laboratorij.

Problem je u tome što je “Wuhanska veza (Wuhan Connection) politička bomba. A to nam govori malo drugačiju priču od one službene: Francuzi i kasnije Amerikanci htjeli su u Kini izvesti eksperimente visokog rizika koji su bili zabranjeni ili u koje su iz sigurnosnih razloga imali izražene i ozbiljne rizike.

U 2014. godini, pod pritiskom administracije predsjednika Baracka Obame, NIH je obustavio neke vrste virusnih pokusa koji su u bili toku. Na kraju tog moratorija, u prosincu 2017., Fauci nastavlja eksperimente u genetskom inženjeringu. Ali u tajnosti. U stvari, sazvan je sastanak iza zatvorenih vrata koji je trebao ispitati rizike operacije, zbog protivljenja grupe znanstvenika. A da bi zaobišao potonje, Fauci odlučuje financijski stimulirati Kineze.

U ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću znati što se dogodilo u Wuhanu. Ali jedno je sigurno: tek sada, uz pandemiju Covid-19, izbila je uznemirujuća priča Wuhanske veze. (izvor: Il Manifesto)

Previous articleOrban opet objavio kartu velike Mađarske do Rijeke!
Next articleKriza kao dio poslovanja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here