Home Vijesti Opatija želi povećati udjel u LRH-u i dovesti partnera

Opatija želi povećati udjel u LRH-u i dovesti partnera

1449
0

Studiju “Prijedlog strategije i modela privatizacije Liburnia Riviera hotela”, koju je izradila tvrtka Prudens consulting iz Opatije, a u kojoj se predlaže privatizacija te tvrtke koja bi uključila i radničko dioničarstvo, prihvatilo je danas opatijsko Gradsko poglavarstvo. Opatijski gradonačelnik Amir Muzur ocijenio je da gradska uprava mora u vezi s privatizacijom LRH biti aktivna kao i do sada i predlagati rješenja.

Prema predloženoj strategiji, ta rješenja obuhvaćaju zadržavanje tvrtke Nova Liburnija, koja upravlja paketom od 25 posto dionica u vlasništvu gradske uprave, i nastavak pregovora s državom radi prijenosa dionica radnicima u nekoliko mogućih inačica.

U zaključnim razmatranjima “Prijedloga strategije i modela privatizacije LRH” ocijenjeno je da bi se optimalno sudjelovanje opatijske strane u daljnjoj privatizaciji moglo provesti u više faza.

Prva je povećanje udjela i utjecaja putem povoljnog preuzimanja maksimalnog broja dionica u ESOP program i davanje prvenstva otkupa dionica zaposlenicima, za što se predviđa polovica sadašnjeg udjela Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), odnosno do 29 posto.

Druga je faza osnivanje Opatijskog investicijskog društva, čije bi dionice bile na tržištu i bile bi dostupne ulagačima, a treća je priprema međunarodnog natječaja i odabir partnera za upravljanje hotelima među svjetskim hotelskim lancima.

HFP, grad Opatija i Uprava LRH-a potpisali su prošle godine Sporazum o prijenosu 25 posto plus jedne dionice LRH na grad Opatiju, kojim je uređeno da će LRH steći vlasništvo na dijelu nekretnina koje koristi, a koje su bile predmetom sudskog spora.

Određeno je da će Opatija predati tabularne isprave za prijeporne nekretnine samo ako tužba kojom SN Holding traži da mu se prepusti paket od oko 80 posto dionica LRH, bude odbijena.

Ako bi holdinzi uspjeli u zahtjevu da im se prepusti paket dionica LRH-a, a Opatija izgubi kontrolni paket, HFP će u roku od šest mjeseci nadoknaditi dionice i prenijeti ih na Opatiju.

U slučaju da HFP ne ispuni te obveze Grad Opatija će izdati tabularne isprave za nekretnine i tražiti naknadu štete od HFP-a ili ih, prema glavnim odredbama sporazuma, neće izdati, navedeno je u sporazumu. (Hina)

Previous articleCrobex pao 5%, HT 11 kuna ispod cijene iz IPO-a
Next articleUrbani turizam u rikvercu: U Rijeci sve manje turista

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here