Home Biznis Crobex pao 5%, HT 11 kuna ispod cijene iz IPO-a

Crobex pao 5%, HT 11 kuna ispod cijene iz IPO-a

1333
0

Crobex je 21. srpnja 2003. u jednom danu izgubio 8,63 posto. Nikada nakon toga hrvatsko tržište kapitala nije pogodio ovakav pad. Ono što se dogodilo danas može se najjednostavnije opisati kao totalna rasprodaja.

z čak 150 milijuna kuna prometa burzovni indeks izgubio je čak 5,08 posto i opasno se približio granici od 3.000 bodova. Zbog prevelikog pada cijena blokirano je trgovanje čak 17 dionica. Zagrebačka burza danas i jučer doslovno prati svjetske trendove. Današnji pad indeksa veći je od glavnih europskih, no gore od Zagreba danas su prošle burze u Aziji, te susjedna Beogradska i Sarajevska burza. U bližoj regiji jedino je Ljubljana nešto slabije reagirala na vijesti iz svijeta. A kod nas je već jutro ukazivalo na katastrofu – započelo je sa padom Crobexa od blagih dva posto, no po količini prometa bilo je jasno da vlada panika, posebice od strane fondova koje su vjerojatno pritiskali njihovi udjelničari zahtjevima za isplatu.

Nitko nije odolio padu cijena. Kraš je prva dionica na ljestvici najlikvidnijih koja bilježi rast cijene, a kada se vidi da je tim vrijednosnim papirom ostvaren za današnje prilike vrlo mali promet od 300 tisuća kuna, razmjeri panike postaju očiti. Promet veći od današnjega zadnji puta je zabilježen 23. veljače ove godine, u jeku najveće krize na domaćem tržištu. Najlikvidnija je bila Ina sa prometom od 30,5 milijuna kuna i padom cijene od 1,17 posto, no ova dionica se ipak održala na cijeni 25 kuna većoj nego što je ona Molova iz javne ponude. Možda će nakon današnjeg dana ulagači, mali i veliki, gledati na Molovu ponudu sa malo više sklonosti. HT je uz 13,4 milijuna kuna prometa pao za 3,46 posto, na zaključnih 260 kuna i prvi puta od uvrštenja dan završio sa cijenom manjom od one iz IPO-a.

Atlantska plovidba sakupila je 15,8 milijuna kuna prometa, a cijena joj je u padu za 5,65 posto. Njezini sektorski kolege prošli su još gore – Jadroplov je u minusu za 12,6 posto ( 5,6 milijuna kuna prometa), a Uljanik plovidba za 10,06 posto ( 700 tisuća kuna prometa).

I druge najlikvidnije dionice, pogotovo one iz sektora građevinara, bilježe velike gubitke. IGH je potonuo za 10,28 posto (12 milijuna kuna prometa), Ingra za 11,52 posto (5,2 milijuna kuna prometa), Dalekovod za 9,38 posto (4,3 milijuna kuna prometa), a Tehnika za 8,9 posto (2,3 milijuna kuna prometa) . Bespredmetno bi bilo nabrajati gubitnike, jer su danas svi vrijednosni papiri izlistani na burzi doživjeli potop. Jedina distinkcija može se napraviti između onih, uvjetno rečeno, popularnijih, i manje utrživih dionica. Inače najlikvidnije doživjele su najveće gubitke, dok su manje atraktivne ipak u određenoj mjeri bile toga pošteđene. Otvaranje burzi u SAD-u nije počelo toliko panično, unatoč procjenama nekih analitičara kako je nakon Lehman Brothersa i Merryll Lynha na redu i najveći svjetski osiguravatelj – AIG. Po dosadašnjoj situaciji u Americi, ukoliko Zagreb nastavi pratiti svjetske trendove, možda sutra tržište krene prema plusu. (Lider)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here