Home Vijesti Urbani turizam u rikvercu: U Rijeci sve manje turista

Urbani turizam u rikvercu: U Rijeci sve manje turista

1330
2

Riječkim područjem je tijekom kolovoza prema službenoj statistici prošlo manje gostiju nego lani premda je kolovoz donio četvrtinu od ukupnog broja gostiju koji su u ovoj godini posjetili grad na Rječini. Naime, ostvareno je 10.877 dolazaka, što je 11 posto manje, s time da je broj stranih dolazaka smanjen za 12 posto, a broj domaćih dolazaka za 4 posto. Turisti koji su dolazili u Rijeku, međutim, ostvarili su smanjenje relevantnijeg broja noćenja što znači da su se u gradu i nešto duže zadržavali pa je tako ukupno ostvareno 18.380 noćenja, što je za 9 posto manje u odnosu na kolovoz prošle godine, pokazuju podaci Turističke zajednice grada Rijeke.

Na riječkom su području najviše noćenja ostvarili talijanski gosti, koji su i inače jedni od najbrojnijih, a što se moglo i očekivati s obzirom na ferragosto i vrijeme godišnjih odmora. U strukturi gostiju slijede državljani Španjolske, Francuske, Njemačke, Mađarske, ali i Izraela, Rumunjske, Nizozemske, pa i Portugala i Velike Britanije. Austrijanaca i Slovenaca je prema službenim statistikama u gradu noćilo nešto manje, premda su i ovi gosti ovamo dolazili na city breakove i u kupovinu.

Najveći dio turističkog prometa od oko 16.400 noćenja ostvarili su upravo stranci koji su u prosjeku u gradu boravili 1,7 dana, dok su domaći turisti ostvarili blizu dvije tisuće noćenja.
Najviše prometa ostvarili su hoteli, premda je primjerice u Continentalu rekonstrukcija, na koje otpada oko 11.500 noćenja, odnosno 62 posto. Dvadeset posto noćenja je ostvareno u kampingu, u hostelu deset posto, a primjerice u obiteljskom smještaju 8 posto, odnosno oko tisuću i pol noćenja.

Kumulativni podaci o prvih osam mjeseci pak ukazuju na tek jedan posto manje gostiju koji su ostvarili oko 84 tisuće noćenja, a što je 8 posto manje nego u prvih osam mjeseci prošle godine. Na pad su utjecali kasnije otvaranje kampa na Preluku, kao i zatvaranje Prenoćišta Rijeka, napominju u TZ Rijeke. Talijani su i ukupno bili najbrojniji gosti u Rijeci u prvih osam mjeseci, dok su Francuzi opet na drugom mjestu po brojnosti. Od tradicionalnih emitivnih tržišta hrvatskog turizma među prvih pet u Rijeci su još Njemačka i Mađarska, dok u strukturi gostiju »broje« Britance, Japance ili pak Amerikance koji su kod »klasičnih« turističkih destinacija u manjini. (novi list)

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here