Vijesti

OPOZICIJSKA OFENZIVA: Energo i subvencije privatnim vrtićima na dnevnom redu Gradskog vijeća

OPOZICIJSKA OFENZIVA: Energo i subvencije privatnim vrtićima na dnevnom redu Gradskog vijeća
IMG_20150211_103124

Prijedlog točke dnevnog reda kojom se traži smanjenje cijena Energa

Kao što su i obećali početkom mjeseca, vijećnici Liste za Rijeku, PGS-a, Akcije mladih i Laburista su jutros predali zahtjeve za dvije točke dnevnog reda na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća koja je na rasporedu najvjerojatnije 26. veljače. Radi se o točkama na kojima će se raspravljati o povećanju cijena Energa te visini subvencija dječjim vrtićima.

Prijedlog Zaključka o izmjeni cijena za uslugu isporuke toplinske energije podržali su svojim potpisima Nikola Ivaniš, Predrag Miletić, Danko Švorinić, Sanjin Kajba, Bojan Kurelić i Vedran Sabljak dok će formalni predlagač biti vijećnica Ana Trošelj.

U zaključcima o kojima će odlučivati Gradsko vijeće zadužuje se Gradonačelnik Grada Rijeke i predsjednik Skupštine komunalnog poduzeća Energo d.o.o. Rijeka da poduzme mjere kojima će se cijena isporuke toplinske energije vratiti na onu prije poskupljenja od 1. prosinca 2014. godine te korisnicima vrati preplaćeni iznos računa nakon poskupljenja.

Također, od gradonačelnika Grada Rijeke i predsjednika Skupštine komunalnog poduzeća Energo d.o.o. Rijeka traži se poduzimanje mjera kojima će se ukinuti fiksna naknada za instaliranu snagu (paušal) koja se plaća prema kvadratu stambene površine tijekom čitave godine neovisno o tome je li suvlasnik u sustavu centralnog grijanja.

Traži se i poduzimanje mjera kojima će omogućiti jednostavnije isključenje iz sustava centralnog grijanja, i to bez obaveze plaćanja fiksne naknade nakon isključenja te se od gradonačelnika i predsjednika Skupštine Energo traži da u roku od 30 dana predloži mjere kojima će se spriječiti daljnji gubici toplinske energije koji nastaju prilikom prolaska toplinske energije od podstanice do krajnjih korisnika i poduzeti koraci potrebni za prilagodbi infrastrukture.

Osim toga, vijećnici bi prihvaćanjem prijedloga zaključka zadužili gradonačelnika i predsjednika Skupštine da utvrdi osobe odgovorne za prekršaj čl. 24. st. 5. Zakona o pravu potrošača budući Energo d.o.o. Rijeka pisanim putem nije obavijestio potrošača o promjeni svojih općih uvjeta poslovanja i uvjeta korištenja javnih usluga, iz čega proizlazi da su računi nezakoniti i mogu se osporiti.

Presudit će HNS-ovi vijećnici

Zbog tanke većine vladajuće koalicije u Gradskom vijeću, o prolasku oba prijedloga presudit će dva vijećnika HNS-a koji su dio vladajuće koalicije koja broji ukupno 18 vijećnika nasuprot njih 17 koji su u opoziciji. Iz te stranke su se javnosti već obratili izjavom u kojoj podržavaju zahtjeve s prosvjednog skupa protiv Energa, a blizu su odluke da podrže i drugi prijedlog kojim bi Gradsko vijeće preuzelo nadležnost određivanja visine subvencija djeci u vrtićima ostalih osnivača.

Drugom predloženom točkom koju će formalno predložiti Danko Švorinić, a koju su potpisali Milena Kraljević, Nikolina Milčić, Predrag Miletić, Sanjin Kajba, Nikola Ivaniš, Vedran Sabljak i Bojan Kurelić, Gradsko vijeće bi od gradonačelnika preuzelo nadležnost određivanja iznosa subvencija za djecu koja pohađaju vrtiće drugih osnivača.

IMG_20150211_103200

Prijedlog odluke kojom bi Gradsko vijeće od gradonačelnika preuzelo nadležnost određivanja visine subvencija za djecu u vrtićima drugih osnivača

Podsjetimo, u proračunu za 2015. godinu je osigurano milijun kuna više za tu stavku ali je odlukom gradonačelnika iznos visine subvencije ostao isti. Zbog toga su burno reagirali u udruzi Vrtići za sve iz koje su gradonačelnika pitali Gdje je nestalo milijun kuna?. Iz Odjela za školstvo im je odgovoreno da se ne subvencionira 365 djece koliko ih se navodi u gradonačelnikovom zaključku o subvencijama nego 446 djece koliki je maksimalni kapacitet vrtića drugih osnivača (?!).

Iz opozicije tvrde da se radi o gradonačelnikovom opstruiranju odluke Gradskog vijeća o iznosu proračuna jer će ovakvom matematikom za predloženu stavku ostati neutrošeno milijun kuna koji bi se rebalansom prebacili negdje drugdje.

Ukoliko Gradsko vijeće odluči preuzeti ovlast određivanja iznosa subvencija, već bi u ožujku moglo donijeti novu odluku kojom bi se iznosi povećali sukladno povećanju u proračunu.

 

 

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Vijesti

Obersnel zadovoljan komunalnim redarima, grad nabavlja kamere za kažnjavanje nepropisnog parkiranja

spMarch 20, 2019

S otuđenim vozilom prouzročio prometnu nesreću

spMarch 20, 2019

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Snježna mećava na Učki

spMarch 18, 2019

Svečanom akademijom obilježeno 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom

spMarch 18, 2019

Vozio ‘alfu’ s 2,11 promila pa udario u teretno vozilo

spMarch 18, 2019

Nakon nereda na utakmici Naprijed – Vinodol uhićena dvojica 19-godišnjaka

spMarch 18, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.