Home Vijesti Roditelji pitaju gradonačelnika: Gdje je nestalo milijun kuna?

Roditelji pitaju gradonačelnika: Gdje je nestalo milijun kuna?

1131
0
Sporni zaključak gradonačelnika kojim se subvencija povećava 10% umjesto 27% kako je izglasano proračunom za 2015.
Sporni zaključak gradonačelnika kojim se subvencija povećava 10% umjesto 27% kako je izglasano proračunom za 2015.

Nakon što se činilo da je problem neravnopravnih subvencija za djecu koja pohađaju vrtiće drugih osnivača ublažen amandmanom na proračun za 2015. godinu kojim je za tu stavku u ovoj godini osigurano dodatnih milijun kuna, novi zaplet stiže s kolegija gradonačelnika.

Podsjetimo, na inicijativu Udruge ‘Vrtići za sve’ većina gradskih vijećnika je uoči sjednice Gradskog vijeća podržala zahtjev da se u proračunu osiguraju sredstva za izjednačavanje djece koja pohađaju gradske vrtiće s djecom koju pohađaju drugi osnivači. Za tu stavku je trebalo osigurati dodatnih 3 milijuna kuna što je i predloženo dvama opozicijskim amandmanima koje su ime Liste za Rijeku, PGS-a, HL-a i AM-a, odnosno HDZ-a predložili Danko Švorinić i Hrvoje Burić. Međutim, noć uoči sjednice gradonačelnik Obersnel je prijetnjom novim izborima osigurao podršku dva ključna vijećnika HNS-a koji su pristali na Obersnelov amandman kojim se za tu stavku osiguralo milijun kuna više nego u prvom gradonačelnikovom prijedlogu. Proračun je na taj način izglasan s jednim glasom viška, a udruzi ‘Vrtići za sve’ je ipak ostala utjeha zbog činjenice da su gradonačelnika natjerali na popuštanje te je za subvencije djeci koja pohađaju vrtiće ostalih osnivača osigurano 27 posto više sredstava nego u 2014. godini.

Međutim, po najnovijem gradonačelnikovom zaključku obznanjenom na gradonačelnikovom kolegiju stvari se dobrim dijelo vraćaju na staro. Ukupno povećanje subvencije po djetetu neće biti 27 nego 10 posto iako je usvojenim proračunom osigurano dovoljno sredstava za 27-postotno povećanje(?!)

Što je razlog ovakvoj gradonačelnikovoj kreativnoj matematici još nije jasno ali je ovakav razvoj događaja kojom se stvari gotovo vraćaju na početak ogorčio članove udruge ‘Vrtići za sve’ koji su za četvrtak sazvali tiskovnu konferenciju na koju su pozvali i sve gradske vijećnike.

Gdje je nestalo milijun kuna? U ostvarivanju političkih interesa Gradonačelnik bespoštedno manipulira najmlađim Riječanima. Zar u politici više ništa nije sveto? Uči li se u vrtiću i u školi neka druga matematika od one koja se primjenjuje u politici Grada Rijeke? – pitaju se u udruzi i najavljuju svoje očitovanje u četvrtak u 10 sati ispred ispred Ri-Info Centra.(rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here