Home Biznis Oprez na Wall Streetu

Oprez na Wall Streetu

408
0

Vodeći indeksi na Wall Streetu nisu se u petak znatnije promijenili jer su ulagači oprezni zbog neizvjesnosti u vezi opstanka Lehman Brothersa i cjelokupne situacije u financijskom sektoru.
Dow Jones indeks pao je 11 bodova ili 0,1 posto, na 11.421 bod, dok je S&P indeks osvojio 0,21 posto, te dosegnuo 1.251 bod. Nasdaq indeks porastao je 0,14 posto, na 2.261 bod.

Središnje je pitanje na tržištu hoće li četvrta po veličini američka investicijska banka opstati, s obzirom na goleme gubitke nastale u kreditnoj krizi. Cijena dionice Lehmana potonula je jučer više od 13 posto, zaronivši na najnižu razinu u 14 godina.

U jučerašnjim pregovorima između Feda, ministarstva financija i potencijalnih kupaca Lehmana razmatrane su sve mogućnosti prodaje banke. No, ministarstvo više ne želi trošiti proračunski novac na spašavanje banaka, s obzirom da je nedavno država preuzela Fannie Mae i Freddie Maca, zbog golemih gubitaka tih najvećih američkih hipotekarnih banaka. Razgovori o spašavanju Lehmana se nastavljaju, a najizgledniji kupac je Bank of America, druga po veličini banka u SAD-u.

No, nije to jedina žrtva kreditne krize. Kolaps prijeti i Washington Mutualu, najvećoj američkoj štedno-kreditnoj instituciji. Špekulira se da će je kupiti JP Morgan Chase, a špekulira se i o tome koja će se banka slijedeća naći na popisu za spašavanje.

Svjetla točka jučerašnjeg trgovanja bio je energetski sektor. Zahvaljujući rastu cijene nafte iznad 101 dolara po barelu, porasle su cijene dionica naftnih kompanija, pa je indeks tog sektora skočio 2,8 posto.

Poskupile su i dionice u rudarskom i metaloprerađivačkom sektoru, jer su porasle cijene metala i sirovina.

U cijelom prošlom tjednu Dow Jones indeks porastao je 1,8, S&P indeks 0,8, a Nasdaq indeks 0,2 posto.

Na europskim su burzama u petak cijene dionica osjetno porasle. Na Londonskoj je burzi FTSE indeks skočio gotovo 2 posto, na 5.416 bodova, dok je na Frankfurtskoj burzi DAX indeks porastao 0,91 posto, na 6.234 boda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here