Vijesti

Organizatorica riječkog Hoda za život optužena da je potkradala autistično dijete, a bavila se i šarlatanstvom!

Organizatorica riječkog Hoda za život optužena da je potkradala autistično dijete, a bavila se i šarlatanstvom!

Hod za život ove će se godine, osim u Zagrebu i Splitu, održati i u Rijeci. Iduće subote tim će gradovima marširati ljudi koji svoj prosvjed nazivaju “miroljubivim, tolerantnim festivalom demokracije”, a prosvjeduju za zaštitu života, odnosno zabranu pobačaja. Organizatori Hoda za život nedavno su održali konferenciju za medije, na kojoj je bila i jedna od organizatorica prosvjeda u Rijeci, vjeroučiteljica i defektologinja Barbara Brezac Benigar, piše portal net.hr.

Radi se o gospođi kojoj se sudi jer se našla pod optužnicom da je kao predstojnica riječke podružnice Centra za autizam zadržala novac koji nije smjela. Novi list je pisao kako je Brezac Benigar prije tri godine, dakle sredinom 2015., nepravomoćno osuđena na kaznu zatvora u trajanju devet mjeseci i uvjetno na godinu dana, jer da si je, prema presudi, zadržala naknadu za mjesečne putne troškove roditelja jednog od štićenika Centra. Međutim, ovu nepravomoćnu presudu ukinuo je viši sud i vratio ju prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje, koje je trenutno u tijeku.

Sud je, inače, tada nepravomoćno utvrdio da je Brezac Benigar tijekom četiri mjeseca u 2010., i nekoliko mjeseci u 2011., zadržavala novac te je tako protupravno stekla iznos od 4.048 kuna. Određeno joj je da novac mora vratiti. Sud je obrazložio kako je dobila blažu kaznu jer ranije nije bila osuđivana i jer je ponudila mogućnost da se postupak riješi na miran način. Gospođa Brezac Benigar negira krivnju, a njen je odvjetnik tvrdio kako su joj se roditelji spomenutog djeteta, zapravo, htjeli osvetiti jer im je rekla da njihovo dijete neće moći nastaviti školovanje u Centru.

Gospođa je inače smijenjena s mjesta predstojnice krajem veljače 2012. jer su, kako je tada pisao Novi list, otkrivene nepravilnosti u kojima je sudjelovao njen brat. On je navodno službenim vozilom Centra prevozio autističnu djecu iako mu je policija bila oduzela vozačku. Upravno vijeće je tadašnju predstojnicu Brezac Benigar smatralo neposredno odgovornom za rad njenog brata kao vozača-domara pa ju je vijeće smijenilo.

Gospođa se u medijima često spominjala i početkom 2016., kada se pojavio trend navodnog liječenja djece autista otopinom s visokom koncentracijom natrijeva klorita na koji su hitno odgovorili vodeći pedijatri, nazivajući ga izrazito opasnim.

Prema polemičnoj metodi djeci se davalo da piju proizvod koji sadrži 28-postotni natrijev klorit i limunsku kiselinu. Jak spoj, koji se inače koristi u sredstvima za čišćenje, kod djece je izazivao užasne nuspojave, kao što su teški bolovi u trbuhu i želucu, povraćanje te krvave stolice. Mediji su kao jednu od glavnih zagovornica spominjali upravo gospođu Barbaru Brezac Benigar, navodeći kako je takozvani MMS lijek propagirala po Facebooku. RTL je, u prilogu koji je problematizirao pojavu uznemirujuće metode, objavio i njezinu izjavu. Citiramo: “U ovom trenutku smo došli najbliže ideji izlječenja autizma. Ono što je evidentno je da su u tijelu djece zaista paraziti, ja sam to i osobno vidjela i napuštaju tijelo”, poručuje Barbara Brezac Benigar, defektologinja.

Gospođa Brezac Benigar te 2016. godine često je istupala na ovu temu. Primjerice, za Jutarnji list je potvrdila kako je “potaknula neke roditelje da počnu s ovim načinom liječenja jer ih je upoznala s iskustvima i istraživanjima doktorice Kerri Rivere”. Gospođa koju spominje autorica je navodno čudotvorne metode liječenja autizma koju su vodeći znanstvenici prokazali kao šarlatansku.

RTL je u spomenutom prilogu iz 2016. emitirao izjavu Edgara Glavaša, pedijatra koji je pritom i sam tata autističnog djeteta koji je objasnio kako je ta otopina “zapravo izbjeljivač koji napada kožu, sluzokožu i crijevo te izaziva otok, crvenilo, bol, proljev i povraćanje”.

Nakon što se metoda počela širiti Hrvatskom, stigla su upozorenja nadležnih institucija. Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode tako je izvijestila kako je Svjetska zdravstvena organizacija dobila prijave o ozbiljnim nuspojavama i to iz više zemalja. Slično upozorenje izdala je i Hrvatska udruga za autizam koja je roditeljima priopćila kako svaka nova metoda liječenja mora imati znanstvene dokaze o učinkovitosti, što ova nikako nije imala., zaključuje net.hr.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Predstavljanje obnovljene povijesne vodospreme Podvežica

spMarch 21, 2019

Obersnel zadovoljan komunalnim redarima, grad nabavlja kamere za kažnjavanje nepropisnog parkiranja

spMarch 20, 2019

S otuđenim vozilom prouzročio prometnu nesreću

spMarch 20, 2019

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Snježna mećava na Učki

spMarch 18, 2019

Svečanom akademijom obilježeno 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom

spMarch 18, 2019

Vozio ‘alfu’ s 2,11 promila pa udario u teretno vozilo

spMarch 18, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.