Home Tehnologija Pad prihoda i dobiti u Vipnetu

Pad prihoda i dobiti u Vipnetu

946
0

Vipnet je danas objavio poslovne rezultate za prvi kvartal tekuće godine. Ukupni prihodi smanjili su se za 9,5 posto, na 105,4 milijuna eura, “prvenstveno zbog nižih prihoda od nacionalnog roaminga i stranih posjetitelja”, rečeno je danas na susretu s novinarima u upravi kompanije te dodali da “iako Hrvatska nije članica Europske unije, trendovi na tržištu doveli su do sniženja veleprodajnih cijena roaminga na razinu iz Europske unije”.
Operativna dobit (EBITDA) je smanjena za 22,7 posto, na 32,6 milijuna eura, a obrazloženje je ponovno slično: “razlog su smanjeni prihodi od nacionalnog roaminga i roaminga stranih gostiju”. Istovremeno su smanjeni i operativni troškovi za 1,5 posto, no ne otkazima ili smanjenjem plaća. Za sada Vipnet ne planira poduzimati takve nepopularne mjere.

Iz Vipneta je priopćeno i sljedeće: “Prosječni mjesečni prihodi po korisniku smanjili su se na 12,1 eura, uglavnom zbog ponuda usmjerenih na potrebe korisnika, koje su rezultirale manjim cijenama usluga te zbog manjeg broja minuta po korisniku (za 4,5 posto na 83,2 minute mjesečno), što je dijelom posljedica porasta broja korisnika koji koriste isključivo podatkovne tarife. Taj učinak je dijelom nadoknađen rastom broja pretplatnika (23,6 posto u odnosu na 21,1 posto u prvom tromjesečju 2008. godine) i većim korištenjem SMS usluge (porast od 4,3 posto na 50,3 poruke mjesečno). Prihodi od prijenosa podataka bez SMS-a su porasli za 31,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2008. godine, uglavnom zbog povećanja broja korisnika bežičnog broadbanda (porast od 45,6 posto, na ukupnih 83.300 krajem ožujka 2009. godine) i više nego udvostručene potrošnje prometa u MB.”

U prvom tromjesečju 2009. godine Vipnet je povećao broj korisnika u odnosu na prvo tromjesečje 2008. godine za 14 posto, na 2,5 milijuna korisnika. Stopa mobilne penetracije u Hrvatskoj porasla je istovremeno na 136,9 posto. Tržišni udjel zadržan je na 41,4 posto krajem ožujka 2009. godine.

Iz Vipneta su najavili i da Dino Dogan, član Uprave Vipneta i financijski direktor, od 1. kolovoza odlazi u tvrtku mobilkom austria za financijskog direktora i člana Uprave te tvrtke. Nadzorni odbor Vipneta uskoro će imenovati novog financijskog direktora. (Bug.hr)

Previous articleHZZ: Nedostaje građevinskih inžinjera, doktora medicine i profesora
Next articleIskon povećava brzine ADSL-a

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here