Home Vijesti Panika u 3.maju, Split i Pula punih navoza

Panika u 3.maju, Split i Pula punih navoza

1099
0

Počelo je na Kvarneru. Vodeće brodogradilište regije, “3. maj”, trese se iznutra. Propadaju im sigurni poslovi i riječki brodograditelji imaju posla tek za nekoliko mjeseci. Grčki naručitelj koji je planirao graditi čak pet brodova za prijevoz automobila, najavio je odustajanje zbog vlastitih financijskih problema. I dva domaća brodara, Tankerska plovidba i Uljanik plovidba, javljaju lošu vijest. Direktori Dragutin Pavletić i Ive Mustać otvoreno su nam rekli kako imaju velikih problema u osiguranju kredita za nastavak obnove tankerske flote s još četiri broda.

– Stajemo s investicijama, dolazi vrijeme da dobro promislimo o potrošnji svakog dolara. Ova će kriza trajati najmanje dvije do tri godine, vozarine su počele padati, a bit će i gore – kaže Mustać.

Pomorsko tržište, nakon financijskoga, prvo se počelo tresti. Usporavanje svjetske trgovine brodske kapacitete ostavlja bez posla, a to znači i crne dane za brodograđevnu industriju.

Od svih domaćih škverova samo se pulski Uljanik pretjerano ne zabrinjava. Jedino su oni osvojili tržište takozvanih specijalnih plovila, onih koji ne prevoze terete, nego služe raznim gospodarskim aktivnostima na moru.

Puljani se osigurali

U sljedećoj godini “uljanikovci” imaju ugovorenih 900 milijuna dolara poslova, trećinu od ukupne knjige narudžbi svih pet škverova. Međutim, kriza koja je žestoko tresla naše navoze poprima dramatične razmjere.

Premda su Brodosplit i Brodotrogir uspjeli osigurati posao na svojim navozima za sljedeće dvije godine, rast globalne krize itekako ih zabrinjava. – U ovom trenutku nemamo problema s popunjavanjem knjige narudžbi.

Upravo smo osnažili ugovor o gradnji dvaju tankera za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda nosivosti po 45,470 tona.

Ugovori su zaključeni u listopadu prošle godine sa singapurskim kompanijama Siteam Navigator i Siteam Pioneer – ističe Mateo Tramontana, prvi čovjek trogirskog škvera. Radi se o nastavku serije od već osam ugovorenih tankera za Eitzen Chemical iz Singapura, tvrtku u sastavu Eitzen Chemical ASA, jednog od tri najveća svjetska vlasnika i operatera “kemijskih tankera”.

Do sada su isporučena ukupno četiri chemical tankera te su ocijenjeni kao vrlo kvalitetni i sofisticirani te se očekuje da će i preostali brodovi iz serije potvrditi te ocjene.

Isporuka ovih brodova planirana je tijekom 2011. godine. Trogirani su i pred sklapanjem posla koji dugo pripremaju, a osigurao bi im zaposlenost na duži rok.

U tijeku su intenzivni pregovori s ruskim partnerima za gradnju brodova koji su u programu obnove ruske ribarske flote, a taj projekt je strateški projekt ruske vlade.

Ugroženo 20.000 radnih mjesta

Do sada se još nitko nije pozabavio sudbinom tvrtki koje žive samo od navoza. Na popisu partnera hrvatske brodogradnje nalazi se više od 1500 dobavljača i kooperanata, koji zapošljavaju više od 20.000 radnika.

Niti ih tko što pita, niti su uključeni u razgovore koje Vladin tim vodi s upravama i sindikalnim predstavnicima škverova. A upravo će oni prvi osjetiti udar rastuće krize.

Kada je u stečaj pao “Viktor Lenac”, bankrotiralo je desetak tvrtki iz cijele Hrvatske. I premda se “Lenac” oporavio, većina njih zauvijek je nestala s popisa gospodarskih subjekata.

Jasno je da će bankrot jednog “3. maja” ili Brodosplita izazvati pravi pomor među njihovim tvrtkama partnerima. I upravo je to glavni argument zagovornika zadržavanja državne kontrole nad navozima.

Škverovi su, naime, glavno tržište za značajan dio hrvatske industrije. Ako i prežive sljedeće mjesece, u procesu privatizacije bilo bi nužno među uvjetima koje postavljamo kupcima uvrstiti i zadržavanje hrvatske komponente u brodu. (slobodna dalmacija)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here